Războiul din Libia | Bashar al-Assad îl ajută pe mareşalul Khalifa Haftar cu sisteme ruseşti Pantsir-S1 (Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul condus de preşedintele sirian Bashar al-Assad a trimis mai multe sisteme ruseşti de apărare aeriană Pantsir-S1 în Libia, ca parte a unui suport militar oferit forţelor Armatei Naţionale Libiene (LNA) ale mareşalului Khalifa Haftar.

Primele informării în legătură cu suportul militar pe care Assad a hotărât să-l ofere forţelor Armatei Naţionale Libiene (LNA) ale mareşalului Khalifa Haftar, care luptă împotriva Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au apărut la începutul acestei săptămâni pe mai multe reţele de socializare.

Mai mulţi martori ocular din Libia au postat pe Twitter înregistrări video și fotografii în care se poate observa un convoi militar format din mai multe camioane Ural și cel puțin un sistem de apărare aeriană Panstri-S1. Iniţial, potrivit celor care au surprins deplasarea convoiului militar, acesta s-ar fi îndreptat spre orașul Sirte.

Un purtător de cuvânt al forţelor GNA din regiune, Abdul Hadi Draa, a confirmat informaţia, precizând că sistemele Pantsir-S1 şi alte elemente de tehnică militară au fost desfăşurate pe aeroportul din Sirte pe 11 iulie, precizează Epoch Times.

Unul dintre convoaiele care se îndreptau către aeroport includea sistemul Pantsir-S1 pe şasiul KAMAZ-6560 8 × 8, iar detaliul este semnificativ deoarece ar putea dezvălui provenienţa sistemului.

Informaţia este confirmată şi de Islamic World News –  un grup independent de analişti OSINT care monitorizează conflictele militare din zona MENA

Anterior, toate sistemele Pantsir-S1 operate de LNA erau montate pe şasiul german Rheinmetall Man SX 45 8x8. Această variantă a fost furnizată de Rusia către Emiratele Arabe Unite, care ulterior a transmis sistemele lui Haftar. Cu alte cuvinte, sistemul observat nu făcea parte din lotul iniţial ape care Haftar îl avea la dispoziţie, ci era diferit.

Citeşte şi: Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile, atât în Siria, cât şi în Libia (Foto/Video)

Contul de Twitter al analistului de informaţii Oded Berkowitz confirma faptul că sistemul Pantsir-S1, surprins în înregistrarea video, este pe şasiu de camion KAMAZ-6560 8 × 8.

Alte semne diferite ale sistemului Pantsir-S1 filmat lângă Sirte au inclus o vopsea galbenă de deşert şi un radar de căutare în matrice, mai vechi. Singura ţară din Orientul Mijlociu care operează sisteme Pantsir-S1 cu astfel de specificaţii şi sprijină armata naţională libiană este Siria.

Citeşte şi: Compania militară privată rusă Wagner a recrutat noi mercenari din Siria pentru a-i trimite în Libia

Damascul consideră în mod natural armata naţională libiană (condusă de Haftar) şi Camera Reprezentanţilor (parlamentul sirian, refugiat la Benghazi şi aliat cu Haftar) drept un aliat, deoarece luptă şi împotriva ocupării Siriei de către Turcia.

În ultimele săptămâni, avioanele de cargo Il-76 ale Siriei au efectuat mai multe zboruri neobişnuite între Aeroportul Internaţional Damasc şi baza aeriană al-Khadim din nord-estul Libiei. Baza este cunoscută pentru găzduirea membrilor serviciilor din Emiratele Arabe Unite implicaţi în asistarea şi consilierea forţelor lui Haftar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel