Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile, atât în Siria, cât şi în Libia (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound) s-au dovedit a fi foarte inutile, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în războiul din Siria. Recent, în ultima săptămână, site-urile de profil din domeniul apărări au readus în discuţie subiecte legate de eficienţa în luptă a sistemelor Pantsir-S1, asta după ce Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU au distrus mai multe astfel de sisteme.

Dezordinea şi tulburările politice au afectat Libia din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu forţele militare loiale mareşalului Khalifa Haftar - cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de acesta. Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie 2019. 

Citeşte şi: Cum au reuşit Forţele Aeriene Israeliene să distrugă în Siria un sistem de rachete antiaeriene Pantsir?

De la sfârşitul săptămânii trecut şi până în prezent, Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) au desfăşurat o amplă operaţiune militară – Volcano of Wrath – împotriva miliţiilor şi forţelor paramilitare loiale mareşalului Khalifa Haftar.

Citeşte şi: Operațiunea Spring Shield | Erdogan: Forțele Armate turce au distrus cel puţin opt sisteme Panţîr-S1 (Video)

Rezultate operaţiunii militare, condusă de forţele GNA, s-au văzut foarte repede, deoarece, atât platformele de socializare, cât şi site-urile de profil din domeniul apărării au fost inundate cu materiale video care prezentau distrugerea mai multor sisteme de rachete anti-aeriene ruseşti Pantsir-S1, aflate în dotarea forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar.

Un alt mare succes al operaţiunii Volcano of Wrath a fost raporta în cursul zilei de luni, când forțele (GNA) au preluat controlul asupra unei baze aeriene din sud-vestul – baza aeriană din Watiya, aflată la 125 km (80 de mile) de capitala Tripoli – reuşind să intre în posesia a două sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1. După cum vom putea observa în imaginile ataşate mai jos, unul dintre aceste sisteme este distrus aproape complet, iar cel de-al doilea ar putea fi utilizat după câteva reparaţii minore.

În cursul zilei de joi, cotidianul The Libya Observer, a precizat că Armata libiană, aflată sub comanda GNA, a distrus nouă sisteme antiaeriene Pantsir-S1 în aproximativ 72 de ore, de la începutul operaţiunii “Volcano of Wrath”, care a dus la recăpătarea controlului asupra bazei aeriene Al-Watiya și a altor orașe din vestul Libiei, controlate de forţele armate ale mareşalului Khalifa Haftar.

Potrivit unui material video, publicat recent de portalul turces Clash Report, de când au început să fie utlizate în războiul din Libia şi până în prezent, dronele Bayraktar TB2 au distrus 15 sisteme antiaeriene Pantsir-S1.

Trebuie precizat că, forțele (GNA), care sunt susţinute de Turcia, au distrus sau avariat sisteme Pantsir-S1, cu ajutorul unor drone trucesti de tip Bayraktar TB2.

De remarcat faptul că, aproape toate sisteme Pantsir-S1 distruse în Libia, au fost achiziționate de Emiratele Arabe Unite din Rusia (aproximativ 50 de unități în versiunea Pantsir-S1E instalate pe un camioane Rheinmetall Man SX 45 8x8), iar o parte dintre acestea au fost puse la dispoziţia forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar.

Sistem Pantsir-S1E instalat pe un camioan Rheinmetall Man SX 45 8x8 - confiscat de Forțele armate ale GNA din baza Al-Watiya

Dar multor experţi OSINT le-a atras atenţia un element de noutate care nu poate fi neglijat, şi anume că, săptămâna trecută, un UAV  Bayraktar TB2 a distrus un sisteme rusesc de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 – instalat pe șasiul unui camion KamAZ-6560 8x8. Doar Emiratele Arabe Unite utilizează această configurație pentru sistemele sale Pantsir S-1, care le-a fost furnizată după 2011. Toate celelalte variante de export sunt montate pe: BAZ-6909 8x8, Ural-53234 8x8, KamAZ-6560 8x8 sau Asrolog MKZT79230.

Potrivit altor experţi OSINT niciuna dintre țările care i-au furnizat arme mareşalului Haftar (Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite), nu deţine sisteme de rachete Pantsir-S1 pe șasiu de camion KamAZ-6560 8x8. Potrivit acestora, nu se cunosc date care să indice dacă această versiune a sistemului Pantsir-S1 a fost livrată direct de către Rusia armatei mareşalului Haftar sau de către un alt stat care a achiziţionat la rândul său astfel de sisteme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel