Pe fondul reducerii prezenței militare a SUA, milițiile pro-iraniene se mobilizează în Irak

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 4 decembrie, un responsabil de rang înalt al forțelor de securitate irakiene a declarat, sub protectia anonimatului, pentru cotidianul de limbă arabă "Ash Sharq Al Awsat", că milițiile loiale regimului de la Teheran au început să-și mobilizeze efectivele în zona de câmpie din guvernoratul Nineva (nord-vestul Irakului) și în Sanjar.

Oficialul irakian a precizat că peste 100 de vehicule de transport militar aparținând facțiunilor "Al Hashd Al Sha'abi" ("Mobilizarea Populara") au sosit în zona de câmpie a guvernoratului Ninewa, la începutul acestei săptămâni, fiind semnalat, de asemenea, un transport mare de echipamente militare.

Potrivit surselor arabe, desfășurarea de forțe vine în contextul în care Iranul ar urmări, prin milițiile pe care le finanțează, să desfășoare acțiuni împotriva intereselor SUA în Irak, care ar urma să coincidă cu aniversarea unui an de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul "Forței Quds" ("Forța Ierusalim"), la Bagdad, și care ar reprezenta indirect și un răspuns la uciderea creierului programului nuclear iranian,  Mohsen Fakhrizadeh.

Centrul Rawateb pentru Cercetare și Studii Strategice apreciază că decizia de a reduce forțele SUA din Irak a ridicat temerile că Iranul ar putea exploata vidul de securitate, pe lângă temerile că ISIS și-ar putea reactiva celulele inactive pentru a executa operații calitative, în special în zonele eliberate.

Înalți oficiali militari irakieni de la Bagdad consideră că retragerea a 500 de militari americani din Irak nu va avea un impact asupra dosarului de securitate, dar unii lideri politici, în special cei sunniți și kurzi, apreciază că reducerea numărului forțelor americane în Irak ar putea fi urmată de o retragere mai mare, cu un impact semnificativ asupra echilibrului politic din regiune. Christopher Miller, secretarul interimar american al apărării, a anunțat, pe 17 noiembrie, că Statele Unite își vor reduce nivelul trupelor din Irak de la 3000 de militari la 2500, până la 15 ianuarie 2021.

Adjunctul guvernatorului Ninewa, Muhammad Nuri al-Abd Rabbo, citat de cotidianul "Al-Sharq al-Awsat", a declarat că "rolul principal al forțelor americane din Irak constă în tehnologia lor superioară, cum ar fi camerele termice, dronele, imaginile din satelit, etc., care le permit să monitorizeze orice mișcare a ISIS și previne apariția unor operații specifice care sunt de obicei planificate", adăugând că forțele irakiene depind de acoperirea aeriană a forțelor americane și orice reducere a rolului lor în acest sens va avea un impact direct asupra formațiunilor ISIS care își vor putea relua acțiunile.

În ceea ce privește impactul retragerii forțelor americane asupra controlului Iranului asupra străzii irakiene, Abd Rabbo a declarat: „Ceea ce este clar pentru toată lumea este că sunt două forțe care controlează Irakul, și anume forțele americane și cele iraniene, iar reducerea prezenței forțelor americane va duce inevitabil la întărirea puterii iraniene care controlează în mod natural o mare parte din Irak, ca Ninewa, Al Anbar și Salah al-Din", indicând că controlul iranian în aceste zone este mai mult economic decât militar.

Secretarul general al Forțelor Peshmerga, generalul locotenent Jabbar Yawar, consideră că "retragerea forțelor americane va avea un impact negativ asupra capacităților forțelor federale și Peshmerga în fața ISIS, care și-a revitalizat operațiile într-o serie de guvernate nordice și de frontieră".

La rândul său, generalul maior Bakhtiar Ali, consilier la Ministerul Peshmerga, a afirmat că "retragerea forțelor SUA din Irak va avea un impact direct asupra rolului forțelor coaliției internaționale împotriva ISIS în Irak și Siria, ceea ce va afecta negativ capacitățile forțelor de securitate irakiene, inclusiv ale forțelor Peshmerga".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel