Facțiuni irakiene amenință că vor lovi forțele SUA dacă nu este stabilită o dată pentru retragerea din Irak.

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Cu câteva ore înainte de a treia rundă a dialogului strategic dintre Bagdad și Washington, care se va concentra pe discutarea cooperării militare în "combaterea terorismului", facțiunile irakiene amenință că vor lovi forțele SUA dacă nu este stabilită o dată de retragere.

Amenințarea a fost inserată într-o declarație a "Organismului de coordonare pentru rezistența irakiană", care include facțiuni armate conduse de brigăzile irakiene "Hezbollah", "Brigăzile Ahl al-Haq", "Sayyid al-Shuhada" și Brigăzile "Mișcarea al-Nujaba”.

"Organismul de coordonare pentru rezistența irakiană" a informat că: "Rezistența se găsește astăzi obligată (...) să răspundă cu toată puterea și soliditatea și să dea lovituri mari și precise în cazul în care acest dialog nu include un anunț clar și explicit privind data finală de retragere a forțelor de ocupație: terestru, aerian și în totalitate".

Aceasta este prima rundă de discuții între Washington și Bagdad care va avea loc sub noua administrație americană condusă de președintele Joe Biden.

Anterior, ministrul irakian de externe, Fuad Hussein, a declarat că dialogul strategic care va fi lansat între Irak și Statele Unite primește atenția guvernului irakian.

Pe 5 ianuarie 2020, Parlamentul irakian a votat o rezoluție privind retragerea forțelor străine din țară. Decizia a venit la două zile după ce Washingtonul l-a asasinat pe comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară Iraniană, Qassem Soleimani, și pe liderul Forțelor de Mobilizare Populară din Irak, Abu Mahdi Al-Muhandis, într-un atac aerian lângă Aeroportul Internațional Bagdad.

Aproximativ 2.500 de militari americani sunt dislocați, în prezent, în Irak, ca parte a "coaliției internaționale de luptă împotriva ISIS".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel