Trump și Erdogan au decis să acționeze 'mai strâns' în Libia, după ce Parlamentul din Est a aprobat intervenția militară a Egiptului

Tudor Curtifan / 15 iul 2020 / 14:40

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său american, Donald Trump, ale căror ţări sunt membre ale NATO, au decis cu prilejul unei discuţii telefonice, să acţioneze "mai strâns" în vederea reglementării conflictului din Libia, a anunţat preşedinţia de la Ankara, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump "au căzut de acord să coopereze mai strâns, ca aliaţi, pentru a promova o stabilitate durabilă în Libia", potrivit sursei menționate.

În afara acestei notificări diplomatice, nu există alte informații cu privire la discuțiile purtate de Recep Tayyip Erdogan și Donald Trump asupra conflictului din Libia.

Pe lângă situația din Libia, cei doi au discutat și aspecte comerciale. Casa Albă a confirmat discuția, notează și Daily Sabah.

Ankara și-a manifestat în mai multe rânduri dorința ca SUA să se implice mai mult în conflictul din Libia.

Cu toate că nu cunoaștem mai multe detalii cu privire la cele discutate, este de semnalat faptul că discuția dintre cei doi lider a avut loc după ce în noapte dinspre luni spre marți, Parlamentul din Est, care îl susține pe mareșalul Haftar, a anunțat că a dat undă verde unei intervenții militare a Egiptului în Libia.

Haftar încearcă astfel să contracareze intervenția militară a Turciei.Intervenţia militară turcă a fost decisivă pentru GNA care a putut astfel să respingă ofensiva mareşalului declanşată în aprilie 2019 împotriva capitalei Tripoli şi să preia controlul asupra întregii regiuni de nord-vest a Libiei.

Libia, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din Africa, este pradă unui conflict între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi al cărui sediu este la Tripoli, şi mareşalul Khalifa Haftar, care ţine sub control estul şi o parte din sudul ţării.

Primul este sprijinit de Turcia, care a trimis militari la faţa locului, iar al doilea de Egiptul vecin, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Rusia.Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy