Rusia înregistrează noi pierderi în Libia (Foto/Video). Patru membri ai Wagner Group, uciși într-un accident de elicopter ?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Patru membri ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group, care operează în Libia, în sprijinul Armatei Naționale Libiene (LNA) a mareșalului Khalifa, şi-ar fi pierdut viaţa în urma unui accident de elicopter în Libia.

Un elicopter care transporta mercenari ruși și muniție s-a prăbuşit, în cursul zilei de astăzi, în apropiere de oraşul Sokna, din regiunea Al-Jufrah, a declarat Abd al-Hadi Dară, purtătorul de cuvânt al Forțelor armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), pentru Agenția Anadolu.

Potrivit sursei citate, purtătorul de cuvânt a menționat că elicopterul se îndrepta spre unul dintre câmpurile petroliere utilizate de mercenari ca bază de instruire. 

Potrivit mai multor comentarii apărute pe platforma de socializare Twitter, elicopterul care aparţinea LNA ar fi făcut o aterizare de urgenţă – nu este specificat modelul, dar cel mai probabil poate fi vorba despre un elicopter multi-rol Mi-17 / Mi-8M - acest model regasindu-se in dotarea Forţelor Aeriene ale Armatei Naționale Libiene (LNA) – în urma manevrelor rotorul a atins pământul iar aeronaval a fost cuprinsă de flăcări. Este vehiculată inclusive ipoteza că nu ar exista victime, contrar celor spuse de purtătorul de cuvânt al GNA.

 

Rusia înregistrează noi pierderi în Libia

 

În urmă cu zece zile, directorul de informaţii al comandamentului SUA în Africa, Heidi Berg, a confirmat într-o conferinţă de presă, ca două avioane de luptă ruseşti MiG-29 s-au prăbușit în Libia – dintr-un total de 14 aeronave pe care Moscova le-a pus la dispoziţia mercenarilor companiei militare private Wagner Group care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a atras atenţia, încă din luna mai, că mai multe zece avioane de vânătoare ruseşti au fost dislocate în Libia, de către Moscova, pentru a ajuta forţele mareşalului Khalifa Haftar. Toate aceste avioane fiind operate în special de piloţi care lucrează pentru compania militară privată Wagner Group.

Nu este clar dacă cele două avioane MiG-29 au fost doborâte, au suferit o defecțiune tehnică sau s-au prăbușit din cauza unor erori de pilotaj, a declarat vineri reporterilor contraamiralul Heidi Berg, directorul de informaţii al comandamentului SUA în Africa. Primul MiG s-a prăbușit pe 28 iunie, celălalt la începutul acestei luni.

Heidi Berg a ţinut să precizeze că aeronavele pe care Rusia le-a dislocat în Libia sunt angajate destul de des în misiuni de luptă şi bombardament şi ca ,,nu sunt acolo pentru instruirea Armatei Naționale Libiene”.

 

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale

 

Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi organizaţia Armata Naţională Libiană (LNA), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli.

Recunoscut de Naţiunile Unite, GNA este sprijinit de Turcia şi Qatar, în timp ce tabăra Haftar este ajutată de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel