AFRICOM confirmă: Două avioane ruseşti MiG-29 s-au prăbuşit în Libia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Pe data de 26 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca avioane militare rusești, inclusiv avioane de luptă Fulcrum Mig-29 și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 F
Pe data de 26 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca avioane militare rusești, inclusiv avioane de luptă Fulcrum Mig-29 și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer, au fost aduse în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

Directorul de informaţii al comandamentului SUA în Africa, Heidi Berg, a confirmat vineri, într-o conferinţă de presă, ca două avioane de luptă ruseşti MiG-29 s-au prăbușit în Libia – dintr-un total de 14 aeronave pe care Moscova le-a pus la dispoziţia mercenarilor companiei militare private Wagner Group care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a atras atenţia, încă din luna mai, că mai multe zece avioane de vânătoare ruseşti au fost dislocate în Libia, de către Moscova, pentru a ajuta forţele mareşalului Khalifa Haftar. Toate aceste avioane fiind operate în special de piloţi care lucrează pentru compania militară privată Wagner Group.

Nu este clar dacă cele două avioane MiG-29 au fost doborâte, au suferit o defecțiune tehnică sau s-au prăbușit din cauza unor erori de pilotaj, a declarat vineri reporterilor contraamiralul Heidi Berg, directorul de informaţii al comandamentului SUA în Africa. Primul MiG s-a prăbușit pe 28 iunie, celălalt la începutul săptămânii trecute, potrivit The New York Times şi Military Times.

Heidi Berg a ţinut să precizeze că aeronavele pe care Rusia le-a dislocat în Libia sunt angajate destul de des în misiuni de luptă şi bombardament şi ca ,,nu sunt acolo pentru instruirea Armatei Naționale Libiene”.

„Știm, de asemenea, că nu sunt atât de bune”, a spus ea, referindu-se la cele două accidente.

Săptămâna trecută, DefenseRomania a relatat că un avion de vânătoare MiG-29 (denumire NATO - Fulcrum), care ar fi deținut de contractori militari privaţi sponsorizați de statul rus – cel mai probabil Wagner Group – a fost doborât în regiunea Sirte din Libia.


Pilotul avionului de vânătoare a reuşit să scape cu viaţa, catapultându-se la timp, filmând în acelaşi timp şi momentul în care era căutat de elicoptere ale Forțelor Aeriene Naționale din Libia.

Pe rețelele de socializare a fost postat materialul video realizat de pilot, iar pe înregistrare acesta precizează că avionul său de vânătoare a fost doborât şi nu s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni tehnice. Acesta mai spune că a reuşit să se catapulteze de la o înălțime de 700 de metri şi ca aeronavă pe care o pilotă a fost doborât cu 45 km înainte de a ateriza pe un aerodrom, fară a specifica numele acestuia. Potrivit pilotului, avionul doborât a căzut la 200-300 de metri distanță de el.

 

Rusia continuă să ofere suport şi asistenţă militară forţelor mareşalului Haftar


Avioanele militare rusești de marfă, inclusiv IL-76, continuă să furnizeze forțelor Wagner Group, care operează în Libia alături de forţele mareşalului Haftar, vehicule militare blindate, sisteme de apărare antiaeriană SA-22, combustibil, muniție și alte echipamente, crescând în continuare riscul apariţiei unor confruntări majore în Libia, a spus contraamiralul Heidi Berg. După cum şi The New York Times relatează, Moscova dorește să instaleze în Libia sisteme de apărare aeriană S-300 sau S-400, Berg a precizat că, potrivit informaţiilor AFRICOM, acest lucru nu s-a întâmplat încă. 

Potrivit unei raport ONU, publicat la începutul acestei luni, Rusia și-a intensificat sprijinul logistic pentru contractorul militar privat Wagner Group din Libia, efectuând aproximativ 338 de zboruri militare de marfă din Siria – în perioada 1 noiembrie 2019 - 31 iulie 2020 – pentru a-i ajuta pe mercenarii companiei militare private (PMC) să-l sprijine pe mareşalului libian Khalifa Haftar.

 

14 avioane de vânătoare MiG-29 Fulcrum și bombardierele Sukhoi Su-24 Fencer livrate de Rusia în Libia


 
Amintim că, cele 14 avioane de vânătoare MiG-29 Fulcrum și bombardiere Sukhoi Su-24 Fencer  au fost livrate în Libia, în luna mai, de Rusia.

Pe 26 şi 27 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca cel puțin 14 avioane de luptă – avioane de luptă Mig-29 Fulcrum și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer – au fost aduse în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane, pe 26 mai.

Pentagonul a prezentat, la jumătatea lunii iunie, noi dovezi despre desfăşurarea de către Rusia a unor avioane de luptă de tip MIG şi Sukhoi, într-o bază militară aeriană din Libia a forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar, care lupta împotriva Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul în capitala Tripoli.

La momentul respectiv, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a postat imagini din satelit din care reiese că aeronavele pe care Rusia le-a desfăşurat, în baza aeriană Al Jufrah din Libia, sunt folosite pentru a sprijini companii militare private (PMC), sponsorizate de guvernul rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel