Războiul din Libia: Mai mulți lideri UE fac apel pentru reluarea negocierilor de pace

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Războiul civil din Libia, sursă foto: Agerpres
Războiul civil din Libia, sursă foto: Agerpres

Miniştrii de externe din Germania, Franţa şi Italia, precum şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă au lansat sâmbătă un apel comun la un armistiţiu umanitar în Libia, îndemnând toate părţile să reia negocierile de pace, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Dorim să ne alăturăm vocile celor ale secretarului general al ONU Antonio Guterres şi reprezentantului său special pentru Libia, Stephanie Turco Williams, în apelul lor la un armistiţiu umanitar în Libia", se arată în declaraţia miniştrilor de externe.

"Facem apel la toţi actorii libieni să se inspire din spiritul Sfântului Ramadan şi să se angajeze în reluarea convorbirilor în direcţia unei încetări veritabile a focului", îndeamnă semnatarii, respectiv şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi miniştrii de externe din Franţa, Jean-Yves Le Drian, Italia, Luigi di Maio, şi Germania, Heiko Maas.

Joi, trimisul special al ONU în Libia a avertizat într-o conferinţă de presă online că această ţară se transformă într-un "teatru de experimente pentru tot soiul de noi sisteme de armament", în condiţiile în care susţinătorii străini ale părţilor angrenate în conflict trimit aici arme şi luptători încălcând embargoul.

 

Conflictul din Libia a escaladat



Conflictul din Libia a escaladat puternic în această lună, cu lupte intense pe mai multe fronturi din vestul ţării, în pofida unor apeluri urgente ale ONU şi ale agenţiilor de ajutor la instituirea unui armistiţiu pentru a putea gestiona criza coronavirusului.

Armata naţională libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are centrul de putere în estul ţării, bombardează capitala Tripoli, sediul GNA, de la lansarea unei campanii militare de cucerire a oraşului, în urmă cu un an.

Forţele pro-GNA au lansat în ultimele săptămâni propria lor ofensivă pentru a împinge înapoi LNA, capturând o serie de oraşe din nord-vest şi îndreptându-se spre principalul centru strategic al lui Haftar din regiune, oraşul Tarhouna.

LNA este susţinută de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt, iar GNA de Turcia, al cărei sprijin militar de la 1 ianuarie şi până în prezent a contribuit la schimbarea echilibrului de putere în teren.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel