'Războaiele fără sfârşit'. SUA au redus efectivele militare în Irak și Afganistan la 2500 de soldați

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Şeful Pentagonului Christopher Miller a anunţat vineri că efectivele militare ale Statelor Unite au fost reduse la 2500 de militari, atât în Irak, cât şi în Afganistan, în conformitate cu angajamentele preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a pune capăt "războaielor fără sfârşit", relatează Agerpres, citând AFP.


"Astăzi, SUA sunt mai aproape decât oricând să pună capăt celor aproape 20 de ani de război", notează ministrul interimar al apărării într-un comunicat referitor la reducerea la 2500 a efectivelor americane din Afganistan.

Comunicatul asigură că acest nivel este "ceea ce le trebuie comandanţilor pentru a menţine în siguranţă America, poporul american şi interesele sale" şi că SUA vor continua să "lucreze alături de aliaţii din NATO şi partenerii lor la îndeplinirea misiunilor de combatere a terorismului şi de asistenţă pentru forţele de securitate afgane", menţionând totodată că, deşi se are în vedere "reducerea la zero a nivelului de trupe americane până în mai a.c.", acest lucru este condiţionat de "voinţa demonstrată de toate părţile de a duce mai departe procesul de pace".

 

Încetarea angajamentelor din Irak și Afganistan a fost una din promisiunile lui Trump



Donald Trump a promis încetarea angajamentelor împovărătoare în străinătate şi a implicării SUA în aşa-numite 'războaie fără sfârşit'. Forţele americane sunt prezente în Afganistan din 2001, când au invadat ţara în urma atacurilor de la 11 septembrie. NATO şi-a asumat conducerea eforturilor internaţionale de securitate în Afganistan din 2003.

În februarie anul trecut, Washingtonul a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea cu anumite condiţii a militarilor americani în cursul acestui an. Acordul prevedea că SUA se angajează să-şi reducă numărul efectivelor din Afganistan de la 13.000 la 8.600 în termen de 135 de zile de la semnare, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmând să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului.

Ulterior, în septembrie anul trecut, în Qatar au început negocieri de pace interafgane, între guvernul afgan şi talibani, dar în ciuda negocierilor Afganistanul a cunoscut o recrudescenţă a violenţelor.

Într-un comunicat separat privind reducerea la 2500 a trupelor americane din Irak, Christopher Miller a explicat că această scădere "reflectă capabilităţile sporite ale Forţelor de securitate irakiene", precizând că SUA vor dispune în continuare de "o platformă antiteroristă în Irak pentru a-şi susţine forţele partenere".

CITEȘTE ȘI: Armata României a trimis un detașament într-o nouă misiune în Irak

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel