Qatarul va trimite consilieri militari la Tripoli în sprijinul GNA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Guvernul libian de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) a încheiat un acord cu Qatar prin care acesta va trimite consilieri militari la Tripoli pentru a ajuta la întărirea capacităţilor militare ale forţelor GNA, a declarat marţi ministrul adjunct al apărării, Salah Al-Namroush, transmite AFP.

'Am convenit cu ministrul turc al apărării Hulusi Akar şi cu ministrul qatarez Khaled bin Mohammed Al-Attiyah o cooperare tripartită pentru construirea instituţiei militare, în domeniile formării şi consilierii', a declarat el. Ministrul turc al apărării şi omologul său din Qatar s-au aflat luni la Tripoli pentru a discuta o cooperare militară 'tripartită' între Doha, Ankara şi Tripoli.

Potrivit lui Al-Namroush, este vorba de asemenea despre un acord privind 'trimiterea de consilieri militari în Libia' şi stagii de formare pentru cadeţii libieni în academiile militare din Turcia şi Qatar, transmite Agerpres.

Turcia şi aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Khalifa Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia. Cu sprijinul Ankarei, GNA a reuşit să respingă ofensiva lansată de trupele mareşalului Haftar asupra capitalei în aprilie 2019, luând din nou controlul în iunie asupra întregii zone de nord-vest a Libiei.

După 14 luni de lupte, forţele pro-Haftar s-a retras spre Sirt, oraş strategic de coastă situat la 450 km est de Tripoli.

Aflat şi el luni într-o vizită la Tripoli, ministrul german de externe Heiko Maas a atras atenţia asupra 'calmului înşelător' care domneşte în prezent în Libia. 'Ambele părţi şi aliaţii lor internaţionali continuă să înarmeze ţara pe scară largă', încălcând rezoluţiile ONU, a afirmat Maas.

Citește și: Turcia a dislocat în Libia cel mai nou sistem de apărare aeriană (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel