Președintele Egiptului amenință Libia cu intervenția armată

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a spus că „orice intervenție directă în Libia a devenit deja legitimată la nivel internațional”.

Un înalt membru al Consiliului de Stat libian, Abdurrahman Shater, a spus că declarațiile președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi "bate toba pe război". Al-Sisi a făcut aluzie la posibilitatea de a trimite „misiuni militare externe, dacă este necesar” și a spus că „orice intervenție directă în Libia a devenit deja legitimată la nivel internațional”, în timp ce se afla la Matrouh, în apropierea graniței cu Libia, transmite agenția Anadolu.

Abdurrahman Shater a spus într-un mesaj pe Twitter că de patru ani de zile Egiptul a intervenit în afacerile interne ale Libiei. El a spus că securitatea și democrația țării sale sunt în pericol de când Al-Sisi a insistat să trimită trupe militare pe care libienii nu le-au acceptat. „Ia-ți mâinile de pe noi, nu repeta tragedia din Yemen”, a spus el pentru Al-Sisi.

Între timp, parlamentarii și guvernul au fost solicitați să răspundă amenințărilor președintelui Egiptului Abdel Fattah al-Sisi.

Al-Sisi a transmis armatei „să fie pregătită să îndeplinească orice misiune aici în granițele noastre sau, dacă este necesar, în afara granițelor noastre”. "Sirte și Jufra sunt o linie roșie", a mai spus el.

Al-Sisi a subliniat că „orice intervenție directă din Egipt în Libia a dobândit acum legitimitatea internațională, fie cu dreptul la autoapărare, fie la cererea singurei autorități legitime din Libia, care este Camera Reprezentanților Tobruk.“ Cu toate acestea, ONU recunoaște guvernul condus de Fayez al-Sarraj, Guvernul Acordului Național.

Guvernul libian de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, a denunţat duminică drept "declaraţie de război" ameninţările Egiptului de a interveni militar în conflictul din Libia vecină, informează AFP. Acest război al cuvintelor intervine în ajunul unei reuniuni ministeriale prin videoconferinţă a Ligii Arabe pe tema situaţiei din Libia, la care GNA a refuzat să participe, spune Agerpres.

"Este un act ostil, o imixtiune flagrantă şi echivalentul unei declaraţii de război", a denunţat GNA într-un comunicat.

"Interferenţa în afacerile interne ale statului libian şi atingerea adusă suveranităţii sale, fie prin declaraţii (...) precum cele ale preşedintelui egiptean, fie prin sprijin pentru pucişti, miliţii şi mercenarii sunt inacceptabile'', a avertizat guvernul de la Tripoli.

Solicitând comunităţii internaţionale ''să îşi asume responsabilităţile în faţa acestei escaladări'', GNA a declarat că este "favorabil oricărei medieri imparţiale sub egida ONU" şi a respins "iniţiativele unilaterale în afara legii".

În conflictul din Libia, Egiptul sprijină forţele mareşalului Khalifa Haftar, rivale GNA, care la rândul său este sprijinit de Turcia.




 

Citește și: Rusia își schimbă strategia în Libia și îl abandonează pe Haftar. 'Moscova nu vrea să se alinieze cu cel înfrânt'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel