Rusia își schimbă strategia în Libia și îl abandonează pe Haftar. 'Moscova nu vrea să se alinieze cu cel înfrânt'

Eduard Pascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Analistul de politică externă, Iulian Chifu a evaluat pentru cititorii DefenseRomania strategia Rusiei în conflictul din Libia.

"Federația Rusă se află într-un moment dificil în Libia, de unde a trebuit să se retragă din punct de vedere al companiilor militare private, în special Wagner, deci a trupelor și să-și construiască o prezență inclusiv o posibilă bază aeriană mutând niște MiG-29 acolo", spune analistul.

În privința acuzelor aduse Rusiei de SUA, care au prezentat nenumărate dovezi ale prezenței în Libia a aeronavelor de luptă ale Rusiei, despre care publicația noastră a scris, Iulian Chifu spune că tipul de răspunsuri la acuzele SUA pot fi diferite, fie că rușii vor să efectueze o vânzare, fie aeronavele sunt ale Rusiei care urmează să construiască o bază militară.

„Asta înseamnă schimbare de postură, de strategie. Practic, în Libia, Turcia a câștigat acea confruntare. Există deja o repoziționare a Rusiei care vrea să-l abandoneze pe Khalifa Haftar și se mută către susținerea șefului Parlamentului Tobruc, o altă parte implicată în războiul civil de acolo. Rusia își reașează postura în termenii următori: să am o bază militară, să am o capabilitate pentru a putea să joc la masă când o fi să discutăm viitorul Libiei".

 

'Rusia nu vrea să se alinieze cu cel înfrânt'

 

Intervenția Turciei în acest conflict a fost din motive pur economice  iar schimbarea strategiei Rusiei este pentru că nu vrea să fie aliniată cu cel înfrânt. "În discuție sunt pe de o parte resursele petrol-gaze de acolo pe de altă parte sunt construcțiile. Turcia a investit vreo 29 de miliarde de dolari în proiecte de reconstrucție în Libia, înainte de ofensiva lui Haftar. Potrivit acordului bilateral cu Guvernul Acordului Național, susținut de către ONU, Turcia vrea să-și recupereze această investiție. Acordul bilateral presupune și reglementarea zonelor economice exclusive turco-libiene care s-ar intersecta undeva. În condițiile în care se produce o sciziune în interiorul Libiei, și zona de est ar fi fost sprijinită de ruși în continuare și ar fi devenit o zonă, un stat independent, atunci acel acord nu ar fi putut fi operațional. Interesul Turciei a fost să forțeze. Haftar încearcă acum, după ce a fost respins de vreo două-trei ori și la Moscova și la Berlin, să obțină o încetare a focului rapidă. Rusia la rândul ei nu vrea să fie aliniată cu cine este înfrânt", a mai spus Iulian Chifu.

Citește și: Iulian Chifu, despre strategia Rusiei: Propaganda Moscovei încearcă inducerea ideii că România e lacheul SUA

 

Bugetul Rusiei suferă

 

"Rusia nu este într-o postură avantajoasă în Libia. Trec peste costurile diferitelor categorii de intervenții externe în condițiile în care bugetul Federației Ruse este profund strâmtorat. Odată cu bătălia petrolului preț-cantitate cu Arabia Saudită și acordul care presupune tăierea a 18% din producție, și, în al doilea rând, din cauza crizei provocate de coronavirus, care a scufundat puternic și bugetul și a irosit din fordurile de stabilizare existente în special cel de la nivelul Băncii Naționale".

Citește și: Compania militară privată rusă Wagner a recrutat noi mercenari din Siria pentru a-i trimite în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel