OSDO: Turcia a oprit retragerea mercenarilor din Libia

Nicolae Iordan / 06 dec 2020 / 14:04

Pe 5 decembrie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat pe pagina sa în limba arabă, că procesul de repatriere a mercenarilor pro-turci din Libia în Siria s-a întrerupt de mai bine de 20 de zile, în pofida acordului libian de reconciliere națională.

Mai mult, OSDO a obținut informații potrivit cărora Turcia ar intenționa să trimită din nou în Libia, în următoarele zile, un detașament din facțiunile armate siriene fidele Ankarei.

Conform datelor prezentate de OSDO, până în prezent, numărul luptătorilor pro-turci care au ajuns pe teritoriul libian se ridică la 18.000, dintre care 10.750 s-au reîntors în Siria până la mijlocul lunii noiembrie 2020, după ce și-au primit retribuțiile. Printre cele 18.000 de persoane de naționalitate siriană care au ajuns pe teritoriul libian s-au aflat 350 de copii cu vârsta sub 18 ani.

De asemenea, OSDO apreciază că în Libia au ajuns aproximativ 10.000 de elemente teroriste, printre care 2.500 de cetățenie tunisiană.

Comentariul autorului: Informația se încadrează în contextul poziționării actuale a Turciei față de situația de securitate din Mediterană, poziție exprimată foarte clar în schimbul aprins de replici dintre reprezentantul turc și cel american, care a avut loc pe 1 decembrie în cadrul întâlnirii miniștrilor de externe ai statelor membre ale NATO.

Astfel, apelul adresat Alianței de către ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, privind asumarea unui rol în războiul civil din Libia, a fost respins de ceilalți aliați. Aceștia, în special prin vocea secretarul de stat american Mike Pompeo, au acuzat Turcia de exacerbarea conflictului prin trimiterea de arme și mercenari Guvernului de Acord Național de la Tripoli și, în general, de alimentarea tensiunilor din Mediterană.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy