Întâlnire între liderii milițiilor din Libia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Joi a avut loc o întâlnire a liderilor milițiilor loiale lui Khalifa Haftar cu purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților din Libia.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților din Libia, Aguila Saleh, s-a întâlnit cu Abd al-Razik al-Nazuri, Saqr al-Jarushi, Muhammed es-Senusi și Hayri at-Tamimi în sudul Libiei. La această întâlnire, la care Haftar nu a participat, comandanții l-au informat pe Saleh despre evoluțiile militare din teren. Întâlnirea a avut loc într-un moment în care relațiile dintre Saleh și Haftar sunt tensionate, transmite Anadolu.

În urma eliminării lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia a fost scindată în două. Pe de o parte Guvernul Acordului Național, recunoscut de ONU și de comunitatea internațională și forțele mareșalului Khalifa Haftar, susținut de Emiratele Arabe Unite și Egipt.

Din aprilie 2019, GNA a fost atacat de forțele Haftar și peste 1.000 de oameni au fost uciși. Odată cu înfrângerile continue ale forțelor Haftar, Saleh a anunțat la sfârșitul lunii aprilie o propunere de a ajunge la o soluție politică pentru criză. Imediat după propunere, Haftar s-a declarat singurul conducător al Libiei, renunțând la acordul semnat la Skhirat în 2015 între părțile aflate în conflict. Această mișcare a fost condamnată de lumea internațională cât și de aliați regionali.

Cu toate acestea, Haftar nu a reușit să răstoarne Camera Reprezentanților din Tobruk, iar Aguila Saleh, deși se bucură de un sprijin tribal major în estul Libiei, a fost văzut ca un subordonat al Haftar.

Autoproclamata Armată Națională Libiană (LNA) a lui Haftar a lansat, în aprilie 2019, o ofensivă pentru a captura capitala Tripoli, dar s-a oprit la marginea orașului.

Citește și: Mercenarii ruși din Libia, puşi pe fugă de către forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel