Mareșalul Haftar încearcă să-și acopere eșecurile, spune un expert

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)

Mișcarea mareșalului Khalifa Haftar, de a se declara unilateral în funcția de conducător al țării, este o încercare de a acoperi eșecurile sale recente și va consolida și mai mult guvernul recunoscut de ONU, potrivit experților, transmite agenția Anadolu.

Nebahat Tanriverdi Yasar, un expert regional din Africa de Nord, a declarat că săptămâna trecută a marcat evoluții semnificative. Ea a spus că operațiunile GNA (Guvernul Acordului Național) recunoscut de ONU asupra unei bazei aeriene importante din punct de vedere strategic, Al Watiya, au disipat sprijinul pentru forțele loiale mareșalului Haftar. Demonstrațiile din orașul Sirte pentru susținerea lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, ar putea fi o sursă de îngrijorare pentru Haftar.

La sfârșitul anului 2019, grupurile și triburile pro-Gaddafi s-au alăturat blocului Haftar, dar loialitățile lor par să se schimbe. Ea a mai remarcat că unitățile armate din orașul Zintan sprijină acum forțele GNA, iar aceasta înseamnă o schimbare a echilibrului de putere în vestul Libiei. Trupele lui Haftar s-ar găsi, de asemenea, într-o poziție dificilă pe linia frontului la Tarhuna, a adăugat expertul.

Subliniind că au existat tensiuni între Haftar și Akile Salih, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Camerei Reprezentanților din Tobruk, a declarat că mișcarea unilaterală a lui Haftar a vizat, de asemenea, consolidarea puterii în sânul trupelor sale.

Cercetătorul a spus că „lovitura de stat” a lui Haftar a apărut după ce alianțele sale interne au devenit fragile, iar demersul său a căutat să consolideze puterea și să suprime vocile celor care i se opun.

GNA va deveni mai puternic în cazul în care conflictele interne în rândul forțelor loiale mareșalului Haftar se vor adânci, a adăugat ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel