Haftar cere 'vânarea ocupantului turc' iar Turcia amenință cu represalii majore. O delegație a Egiptului a vizitat Libia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Situația în războiul din Libia riscă să degenereze după ce mareșalul Khalifa Haftar a îndemnat „vânarea ocupantului turc” în Libia, lucru care a dus la o reacție promptă a Turciei. În tot acest context tensionat, o delegație oficială a Egiptului a vizitat Tripoli pentru prima oară de la izbucnirea războiului civil libian.

Guvernul de Acord Naţional (GNA) recunoscut de ONU şi Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Hafta se confruntă după ce în Libia a căzut regimul dictatorial al lui Muammar Gaddafi în 2011, ca urmare a unei revolte. Începând din 2015 se dă o luptă teribilă pentru putere, între GNA și mareșalul Haftar, care susține că legitimitatea sa este dată de parlamentul ales cu sediul în Est.

În urmă cu câteva zile, Haftar, susținut de Rusia, EAU sau Egipt, a numit Turcia putere colonizatoare și a cerut „vânarea ocupantului turc” pe teritoriul Libiei. 

Răspunsul Ankarei nu a întârziat să apară. Publicația Al Jazeera precizează că ministrul turc al Apărării l-a avertizat pe Haftar, pe care l-a numit „criminal de război”, că forțele mareșalului vor deveni „ținte în cazul oricărui atac asupra forțelor Turciei” în Libia. Totodată, Parlamentul turc a prelungit cu 18 luni autorizarea desfășurării militare a Ankarei în Libia.

Totodată, Deutsche Welle scrie că, într-o premieră de la izbucnirea războiului civil libian, o delegație a Egiptului a vizitat Tripoli unde a avut întrevederi cu reprezentanții GNA. Delegația a fost condusă de șeful adjunct al Serviciului General de Informații. Au existat întrevederi cu înalți oficiali ai GNA, inclusiv ministrul de interne Fathi Bashagha și șeful serviciilor de informații din vestul Libiei, Emad Trapolsi.

În ciuda amenințărilor din acest an a Egiptului de a interveni militar în conflictul din Libia vecină, Cairo acționează prudent în războiul civil libian.

Amintim că în contextul războiului din Libia, tot în cursul acestui an, cu sprijinul militar al Turciei, GNA a obţinut victorii semnificative de la începutul lunii iunie. GNA a preluat controlul asupra întregului nord-vest al Libiei. Aceste succese au semnat eşecul ofensivei lansate în aprilie 2019 de mareşalul Haftar pentru a cuceri Tripoli.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel