Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, şi operaţiunea navală europeană Irini, responsabilă cu controlul respectării embargoului privind livrările de arme în Libia, au anunţat luni o întărire a cooperării lor, transmite AFP.

În baza acordului încheiat prin videoconferinţă, Frontex şi Irini vor intensifica schimbul de informaţii şi de expertiză, mai ales în ce priveşte utilizarea coordonată de imagini prin satelit, analiză, mobilizare de specialişti şi coordonare tactică, transmite Agerpres.

'Această cooperare reprezintă un instrument important, în special pentru schimbul de informaţii despre navele comerciale suspectate că încalcă embargoul privind armele impus Libiei', şi va facilita culegerea de elemente 'necesare pentru a conduce operaţiuni de interdicţie maritimă şi inspecţii la bordul navelor suspecte', subliniază un comunicat al Irini.

Într-un comunicat separat, Frontex precizează că va pune în comun cu Irini 'informaţii strânse în cadrul activităţilor sale de analiză de risc, precum supravegherea de nave în larg, şi datele de supraveghere aeriană în Mediterana centrală'.

Operaţiunea Irini, lansată în aprilie, dispune de mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Zona sa de operaţiuni în Mediterana de Est a fost îndepărtată de rutele folosite de traficanţii de migranţi în Libia şi misiunea sa a fost limitată la controlul respectării embargoului asupra armelor şi produselor petroliere.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli), condus de Fayez Serraj, şi forţele din est ale mareşalului Khalifa Haftar.

Turcia sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

Turcia consideră misiunea Irini părtinitoare şi îi acuză pe europeni că, prin acest mecanism, încearcă să împiedice livrările de arme pe cale maritimă destinate GNA, trecându-le sub tăcere pe cele furnizate pe cale maritimă şi terestre mareşalului Haftar de aliaţilor acestuia.

Potrivit UE, Irini a permis documentarea încălcărilor embargoului comise de Turcia şi Rusia.

După eşecul ofensivei lansate de mareşalul Haftar în aprilie 2019 pentru cucerirea capitalei Tripoli, cele două tabere au încheiat un acord de încetare permanentă a focului şi au intrat pe calea dialogului, încurajat de ONU.

Citește și: Turcia denunță incidentul dintre fregata germană Hamburg și un cargo turcesc, acuzând UE că folosește misiunea Irini împotriva ei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel