Turcia denunță incidentul dintre fregata germană Hamburg și un cargo turcesc, acuzând UE că folosește misiunea Irini împotriva ei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata germană Hamburg, sursă foto: Misiunea EUNAVFOR
Fregata germană Hamburg, sursă foto: Misiunea EUNAVFOR

Turcia consideră că misiunea militară Irini a Uniunii Europene este un instrument pe care Bruxelles-ul îl folosește împotriva sa.

Misiunea Irini a Uniunii Europene are ca obiectiv împiedicarea livrărilor de arme către Libia, unde este în curs un conflict, şi combaterea contrabandei cu petrol şi carburanţi.

Operațiunea a fost aprobată de miniștrii de externe ale statelor UE pe data de 31 martie și se desfășoară atât pe cale maritimă, cât și aeriană. La operațiune participă Italia, Grecia, Franța, Germania, Polonia, Malta și Luxembrug.

În acest sens, Turcia, prin vocea ministrului ei de externe Mevlut Cavusoglu, denunță operațiunea europeană. Cavusoglu a criticat recentul incident dintre fregata germană Hamburg și o navă cargo sub pavilion turcesc, suspectată că încălca embargoul privind armele în Libia. Ankara numește controlul fregatei germane un „raid” împotriva navei turcești.

Amintim că pe data de 22 noiembrie fregata Hamburg a abordat o navă cargo a Turciei. Potrivit Comandamentului Interarme al Germaniei, marinarii germani au urcat la bordul navei turcești ce era suspectă, pentru a verifica încărcătura. La scurt timp, Turcia s-a opus percheziţiei, iar forţele germane au fost nevoite să abandoneze misiunea.

Nu este primul incident de acest fel. Turcia se sustrage permanent de la controalele operațiunii.

 

Turcia atacă din nou Grecia și Ciprul pe care le acuză că urmăresc o „agendă naționalistă” în disputele din Mediterana de Est

 

Șeful diplomației de la Ankara precizează că acțiunea fregatei germane Hamburg a fost o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

„Operațiunea Irini a fost folosită recent ca instrument împotriva Turciei. A fost un raid asupra unei nave comerciale turcești, fără autorizația noastră prealabilă", a explicat Cavusoglu, citat de cotidianul turc Dialy Sabah. „Protestăm în termeni duri cu privire la această acțiune ilegală. Deciziile Consiliului de Securitate al ONU privind embargoul asupra armelor impus Libiei nu îngrădesc libertatea de navigație”, a conchis acesta.

Mevlut Cavusoglu nu a menajat nici Grecia și Cipru pe care le-a acuzat că profită de solidaritatea europeană pentru a își impune abordările în cadrul blocului european. El a acuzat cele două state că urmează o „agendă naționalistă”.

„Vedem frecvent cum solidaritatea UE e exploatată pentru a sprijini agenda naționalistă a acestor membri (n.a. - Grecia și Cipru). În toate situațiile noi suntem deschiși la dialog și cooperare în Mediterana de Est. Din acest motiv am făcut apel la o conferință regională a statelor din Mediterana de Est, cu participarea tuturor țărilor din regiune, inclusiv a ciprioților turci (n.a - Ciprul de Nord, entitate nerecunoscută de nimeni cu excepția Turciei)”, a conchis șeful diplomației de la Ankara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel