După o serie de înfrângeri, mareșalul Haftar susține încetarea focului în Libia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Unul dintre principalii protagonişti ai conflictului din Libia, Khalifa Haftar, a susţinut luni o încetare a focului în conflictul cu forţele guvernamentale, după discuţiile de sâmbătă de la Cairo cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, informează AFP.

O "iniţiativă Cairo" solicită "respectarea eforturilor internaţionale şi propune o încetare a focului începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), luni 8 iunie 2020", a declarat Sissi în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa mareşalului Haftar. Acesta din urmă a acceptat această iniţiativă, în contextul în care forţele sale au suferit o serie de înfrângeri în luptă.

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

În ultimele luni, amintește Agerpres, conflictul a cunoscut implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel