Ankara cere "încetarea imediată" a oricărui sprijin pentru Haftar

Eduard Pascu |
Data publicării:
Luptători din Armata Națională Libiană, aflaţi sub comanda mareşalului lui Khalifa Haftar
Luptători din Armata Națională Libiană, aflaţi sub comanda mareşalului lui Khalifa Haftar

Turcia a cerut luni să se pună capăt "imediat" sprijinului acordat forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, la finalul unei reuniuni la Ankara cu miniştri ai guvernului de la Tripoli şi din Malta, potrivit France Presse.

"Este indispensabilă întreruperea imediată a oricărui fel de ajutor şi de sprijin pucistului Haftar, care împiedică instaurarea păcii, calmului, securităţii şi integrităţii teritoriale a Libiei", a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar. "Ştim că cel mai mare obstacol pentru a atinge acest obiectiv este pucistul Haftar", a continuat el, după ce a avut o întrevedere la Ankara cu ministrul de interne al guvernului libian de uniune naţională GNA, Fathi Bachagha, şi cu ministrul maltez de interne şi al securităţii naţionale, Byron Camilleri.

Ministrul turc a indicat de asemenea că Ankara îşi va continua colaborarea cu GNA în materie de "antrenament, cooperare şi consiliere militară", transmite Agerpres. Declaraţiile ministrului turc intervin într-un moment în care situaţia este din ce în ce mai tensionată în Libia, unde Egiptul ameninţă să intervină militar dacă forţele GNA vor înainta spre oraşul strategic Sirte.

Libia, care dispune de cele mai abundente rezerve de petrol din Africa, este sfâşiată de un conflict între două puteri rivale: GNA, recunoscut de ONU şi al cărui sediu este la Tripoli, şi mareşalul Haftar, care controlează estul şi o parte din sudul ţării. Primul este susţinut de Turcia, care a desfăşurat militari la faţa locului, iar al doilea de Egipt, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Rusia.

Intervenţia militară turcă a fost decisivă pentru GNA, care a putut astfel să respingă ofensiva mareşalului declanşată în aprilie 2019 spre Tripoli şi să preia controlul asupra întregii părţi de nord-vest a teritoriului libian.

Citește și: Statele Unite combat minciunile Moscovei. Pentagonul aduce noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel