Statele Unite combat minciunile Moscovei. Pentagonul aduce noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele două luni am fost martorii unor evenimente care au scos la suprafaţă noi dovezi ale implicării Rusiei în războiul din Libia. Din păcate, nu vorbim de demersuri susţinute de Moscova în scopul soluţionării acestui conflict, ci mai degrabă de acordarea de sprijin militar şi logistic forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar, care lupta împotriva Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul în capitala Tripoli.

De această dată, Pentagonul a lansat, în cursul zilei de astăzi, noi dovezi despre desfăşurarea de către Rusia a unor avioane de luptă de tip MIG şi Sukhoi, într-o bază militară aeriană din Libia a forţelor LNA.

Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a postat noi imagini din satelit din care reiese că aeronavele pe care Rusia le-a desfăşurat, în baza aeriană Al Jufrah din Libia, sunt folosite pentru a sprijini companii militare private (PMC), sponsorizate de guvernul rus. De asemenea, un MiG-29 a fost fotografiat în vecinătatea orașului Sirte, Libia.

Generalul Bradford Gering, director adjunct al operațiunilor AFRICOM, a precizat că implicarea pe termen lung a Rusiei în Libia va înrăutăţi situaţia actualului conflict și întârzie orice posibilă soluţionarea a acestuia pe cale politică.

Bradford Gering a mai precizat că Rusia a continuat să-şi intensifice eforturile pentru a obţine o poziție strategică cât mai bună pe flancul sudic al NATO, iar acest lucru este în detrimentul libienilor.

Locotenent colonelul Chris Karns, purtător de cuvânt al AFRICOM, a precizat că Statele Unite au informaţii clare care atestă că aceste aeronave „În mod clar, au venit din Rusia. Nu provin din nicio altă țară!’’ 

Desfăşurarea de către Rusia a unor avioane de luptă în Libia, schimbă natura conflictului actual și intensifică potențialul de risc pentru toți libienii, în special pentru civili.

Acest aspect l-am tot susţinut în ultima perioadă printr-o serie de analize, în care am prezentat noi dovezi ale prezenţei mercenarilor ruşi din Grupul Wagner în Libia, a căror prezenţă a tot fost negată de Federaţia Rusă, cât şi detalii despre un nou suport militar pe care Moscova l-a oferit forţelor paramilitare ale mareşalului Khalifa Haftar - mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate din Siria într-o bază militară aeriană a forţelor LNA.

Generalul Bradford Gering susţine că AFRICOM are motive de îngrijorare cu privire la faptul că aceste aeronave rusești ar putea fi operate de mercenari neexperimentați din cadrul companiilor militare private care nu vor respecta normele de drept internațional cu privire la desfăşurarea conflictelor militare, iar în momentul când vor recurge la misiuni de bombardament, vieţile a mii de libieni nevinovaţi vor fi puse în pericol.

 

Statele Unite combat minciunile Moscovei. Noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia

 

Pe 26 şi 27 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca cel puțin 14 avioane de luptă – avioane de luptă Mig-29 Fulcrum și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer – au fost aduse în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

,,Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat, la momentul respectiv, într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania. ,,Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner", mai afirma generalul american.

Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane, pe 26 mai. 

,,Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia", susţinea generalul Stephen Townsend, subliniind că ele sunt destinate probabil să "asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner".

 

Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner

 

La începutul acestei luni, generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al Direcției de Informații a AFRICOM, preciza că, în momentul de faţă, Rusia doreşte să câştige în Libia noi poziţii strategice.

Declaraţiile generalului Gregory Hadfield veneau în contextul în care armata americană prezentase mai multe dovezi referitoare la transferul celor a 14 avioane de vânătoare, care au fost trimise din Rusia şi au trecut prin Iran şi Siria înainte de a ajunge în Libia la baza aeriană al Al Jufrah, controlată de Armata Naționala Libiena (LNA), aflată sub comanda mareșalului Haftar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel