Acord istoric de încetare permanentă a focului în Libia. România salută anunțul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Războiul civil din Libia, sursă foto: Agerpres
Războiul civil din Libia, sursă foto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută anunţul Misiunii de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL) privind încheierea, vineri, a acordului de încetare permanentă a focului pe întreg teritoriul acestei ţări.

Ministerul român îşi exprimă speranţa că acest lucru "reprezintă un pas important spre reluarea negocierilor politice, care să conducă la un acord cuprinzător, în beneficiul poporului libian şi al securităţii durabile în regiune".

Acordul de încetare a focului a fost negociat în săptămâna 19 - 23 octombrie, în cadrul discuţiilor de la Geneva din domeniul securitar-militar între părţile libiene, sub auspiciile ONU, ca parte a Procesului Berlin.

Procesul Berlin a fost iniţiat la Conferinţa de la Berlin (19 ianuarie 2020), co-prezidată de ONU şi Germania, şi a stabilit trei căi de abordare a crizei libiene: (1) politică; (2) economică şi financiară; (3) securitară şi militară, fiecare dintre aceste căi având o serie de măsuri concrete de implementare, amintește Agerpres.

În plus, s-au stabilit măsuri pentru asigurarea respectării embargoului asupra armelor şi privind respectarea dreptului umanitar/drepturilor omului. 

 

Războiul din Libia

 

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, şi autorităţile din est aliate cu mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de o parte a parlamentului ales şi de preşedintele acestuia, Aguila Saleh.

Turcia şi aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel