Un analist anticipează înfrângerea mareșalului Haftar. 'Totul se termină până la finalul anului'

Eduard Pascu |
Data publicării:

Analistul libian Mohamed Buisier prezice că, până la sfârșitul acestui an, mareșalul Khalifa Haftar va fi învins de armata GNA, transmite agenția Anadolu.

"Campania lui Haftar se apropie de final", a spus Buisier într-un interviu acordat agenției turce. "Regele războiului va dispărea până la sfârșitul acestui an, poate chiar mai devreme", a spus analistul.

Buisier a spus că Haftar este în conflict cu cele mai importante facțiuni tribale din estul Libiei. "Triburile din estul Libiei au început să-l abandoneze Haftar după ce și-au dat seama că linia adoptată de el duce spre un punct mort", a spus el, citând dintr-o plângere recentă a tribului Awaqir (al doilea cel mai mare trib din estul Libiei) împotriva lui Haftar adresată lui Aguila Saleh, președintele Camerei Reprezentanților Libieni al parlamentului din Tobruk.

"Acesta este începutul unei rebeliuni împotriva mareșalului Haftar. Oamenii vor să obțină rezultate politice. Cu toate acestea, se distanțează de învinși", a mai spus analistul

 

Poziția SUA

 

Buisier a spus că SUA îl văd acum pe Haftar ca pe o amenințare la interesele sale naționale. "Odată cu prezența Rusiei în Libia, observăm că americanii îl consideră acum Khalifa Haftar ca o amenințare la interesele lor strategice", a spus el. El a amintit în acest sens că independența Libiei din 1951 a fost salutată de SUA și Marea Britanie „deoarece a blocat calea către orice prezență militară sovietică”.

"Orice prezență rusă în Libia este o amenințare pentru sudul Europei, în special Grecia, Italia și Franța, lucru care nu poate fi acceptat de americani", a spus el. Analistul este de părere că atacurile lui Haftar asupra civililor și asupra misiunilor diplomatice din Libia au înverșunat și mai mult Occidentul. "Aceste atacuri i-au făcut pe americani să-l privească pe Haftar ca un criminal de război", a spus el.

Buisier a declarat că americanii văd acum sprijinul Turciei acordat guvernului libian recunoscut la nivel internațional în concordanță cu viziunea lor strategică în regiune. "Fermitatea guvernului și eșecul lui Haftar chiar și cu sprijinul francez, rus, al Emiratele Arabe Unite, Egipt și Arabia Saudită, pentru a cuceri Tripoli, au determinat schimbarea poziției americane", a spus el.

 

Rolul NATO

 

Buisier a amintit că NATO și-a arătat disponibilitatea de a sprijini guvernul GNA, citând din declarațiile recente ale secretarului general Jens Stoltenberg care afirmase că Alianța Nord Atlantică este gata să sprijine guvernul libian.

"Contribuția turcă în alianță este vitală și niciun alt membru, spre exemplu Grecia, nu are aceeași greutate și influență în cadrul organizației", a spus el. Analistul a amintit de o declarație a secretarului american al Apărării, Mark Esper, în care înaltul diplomat al Administrației Trump a descris Turcia drept „cel mai important aliat din NATO”.

Turcia e statul care se implică cel mai activ în înfrângerea lui Khalifa Haftar. 

Analistul libian consideră totodată că americanii pun presiune pe Emiratele Arabe Unite pentru a sista sprijinul către Haftar. EAU reprezintă una din cele mai importante surse de armament pentru milițiile LNA conduse de mareșalul Khalifa Haftar. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel