UE solicită încetarea focului și cere forțelor străine să părăsească Libia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful de politică externă al UE solicită într-o declarație comună adoptată împreună cu Franța, Germania și Italia oprirea imediată a operațiunilor militare din Libia. 

Uniunea Europeană a cerut tuturor părților implicate în conflictul din Libia să pună capăt operațiunilor militare și să se angajeze în discuții de pace se arată într-o declarație comună semnată de șeful pentru politică externă a UE, Josep Borrell, și de miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Italiei, transmite agenția Anadolu.

Documentul se adresează și actorilor internaționali, cerând „retragerea tuturor forțelor străine, a mercenarilor și echipamentelor militare furnizate”.

Sâmbătă, a fost adoptată o inițiativă politică între președintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi, președintele parlamentului din estul Libiei, Aquila Saleh, și mareșalul Khalifa Haftar.

În Declarația de la Cairo se solicită încetarea focului în Libia și se propune o nouă adunare pentru a forma Camera Reprezentanților și Consiliul prezidențial.

Membrii Guvernului Acordului Național din Libia și nici aliații lor internaționali nu au fost prezenți la întâlnirea de la Cairo. Cu toate acestea, declarația UE descrie Acordul de la Cairo drept „angajamente constructive pentru a stopa luptele, a relua dialogul și a ajunge la încetarea focului”.

Anul trecut, au avut loc mai multe întâlniri la nivel înalt în capitala Germaniei pentru a pune capăt conflictului libian, cu participarea Franței, Italiei, Germaniei și Regatului Unit. Negocierile sunt cunoscute sub numele de procesul de pace din Berlin.

Conform UE, această procedură de negociere susținută de ONU, este singura cale acceptabilă, deoarece se bazează pe discuții pașnice și multilaterale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel