Ucraina: ”Tancurile rusești T-62M, la frontieră. Amenințare militară fără precedent”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Șeful Statului Major al forţelor ucrainene, generalul Viktor Mujenko, a precizat că Federația Rusă și-a consolidat semnificativ forța la frontiera cu Ucraina. Potrivit generalului, situația actuală reprezintă o amenințare militară fără precedent de la anexarea Crimeei în 2014.

În sprijinul afirmaţiei sale, generalul ucrainean a prezentat mai multe imagini din satelit care arată prezenţa tancurilor ruseşti T-62M la 18 km de graniţa ucraineană, unde numărul lor a crescut de la 93 la 250 între mijlocul lunii septembrie şi 1 octombrie.

În opinia sa, aceasta este o dovadă a consolidării concertate de forţe ruse înainte de 25 noiembrie, când gărzile de coastă ruse au oprit cu forţa şi sechestrat trei nave militare ucrainene în apropiere de strâmtoarea Kerci, după ce au deschis focul asupra lor, o acţiune ce a provocat temeri conducerii ucrainene că acest incident ar putea fi precursorul unei invazii de amploare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că doreşte să anexeze întreaga Ucraină. În urma acestui incident naval, Kievul a instituit legea marţială pe o perioadă de 30 de zile în zonele cele mai vulnerabile.

'Avem în faţa noastră un agresor care nu are nicio limită legală, morală sau orice alte limite. Este foarte greu de prezis când va dori să treacă la faza activă a luptelor împotriva Ucrainei', a afirmat generalul Mujenko.

Incidentul din strâmtoarea Kerci constituie, potrivit lui, 'un act de agresiune din partea forţelor regulate, ale celor ale Serviciului de frontieră (al Federaţiei Ruse) faţă de forţele armate ucrainene'.

Armata ucraineană a trimis de asemenea întăriri terestre şi aeriene la frontieră, intensificându-şi manevrele în întreaga ţară, a adăugat acesta, dar a refuzat să ofere detalii.

Ucraina speră să poată să finalizeze până anul viitor construcţia unei baze militare la Marea Azov, care fusese planificată înainte de incidentul naval din largul Crimeei.

Kievul aşteaptă de asemenea ajutor din partea aliaţilor săi, în principal SUA, în special în livrări de echipamente, inclusiv aeriene şi navale de recunoaştere, nave şi şi arme pentru forţele terestre, a mai spus generalul Mujenko.

Criza în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-a amplificat după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în martie 2014 şi începerea - în acelaşi an - a conflictului din Donbas (estul prorus al Ucrainei), unde Rusia este acuzată că acordă sprijin rebelilor separatişti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel