Turcia acuză Franţa că a alimentat haosul în conflictul din Libia

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia a condamnat marţi afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care s-a exprimat critic în urmă cu o zi cu privire la rolul Ankarei în conflictul din Libia, acuzând Parisul că toarnă gaz pe foc în conflict şi 'joacă un joc periculos', potrivit dpa.

'Franţa are o responsabilitate semnificativă pentru scufundarea Libiei în haos prin sprijinul pe care îl oferă părţilor nelegitime de ani', declară Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

Macron a acuzat luni Turcia că 'joacă un joc periculos' în Libia, unde Ankara susţine Guvernul de uniune naţională GNA (cu sediul la Tripoli), recunoscut de ONU, transmite Agerpres.

În comunicatul său, MAE turc respinge acuzaţiile formulate de Macron, calificându-le drept o 'învinuire nedreaptă'. Ankara sprijină guvernul de la Tripoli împotriva rivalului acestuia, mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Tripoli a acuzat Franţa de susţinerea lui Haftar, dar Parisul spune că ţinteşte doar jihadiştii din Libia. Tensiunile au escaladat săptămâna trecută când Parisul a denunţat că fregate turceşti au hărţuit o navă franceză angajată într-o operaţiune a NATO destinată să facă să fie respectat embargoul ONU asupra livrărilor de arme în Libia. Turcia a dezminţit aceste acuzaţii.

Acest incident a fost 'cea mai bună ilustrare posibilă' a faptului că 'NATO este în moarte cerebrală', a afirmat Macron, evocând o afirmaţie controversată pe care a făcut-o anul trecut despre Alianţa Nord-Atlantică. Macron 'distorsionează' incidentul, susţine Turcia. Preşedintele francez a declarat de asemenea că Egiptul, care a anunţat sâmbătă că are dreptul să intervină în Libia pentru a-şi proteja frontiera de vest, are o 'îngrijorare legitimă'.

Declaraţiile intervin în contextul în care forţele pro-Haftar au suferit pierderi pe teren în ultimele săptămâni. Franţa contribuie la creşterea tensiunilor în Mediterana orientală, 'păstrează tăcerea' cu privire la Egipt şi-l susţine pe 'piratul şi pucistul' Haftar, se mai spune în comunicatul MAE turc.

Citește și: Emmanuel Macron: Consider astăzi că Turcia joacă în Libia un joc periculos

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel