Trei rachete au lovit zona palatului prezidențial din Kabul

Eduard Pascu / 20 iul 2021 / 10:47

Mai multe rachete au lovit capitala Afganistanului, marți, ”aterizând” chiar în apropierea palatului prezidențial.

Trei rachete au lovit zona din apropierea palatului prezidențial, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne afgan, Mirwais Stanekzai, adăugând și că nu au existat victime, transmite Reuters.

Atacul a întrerupt rugăciunea de Eid al-Adha, la care participa și președintele Ashraf Ghani, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale. Rugăciunea a continuat, totuși, în sunete de explozii, iar Ghani și-a ținut apoi discursul de la podium.

 

Talibanii au declarat vineri că în prezent controlează 85% din teritoriul Afganistanului, pe fondul ofensivei lor împotriva forţelor guvernamentale.

Forţele afgane au lansat vineri o ofensivă pentru a prelua controlul asupra localităţii strategice Spin Boldak (sud), în apropiere de frontiera cu Pakistan, căzut în mâinile talibanilor miercuri, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei provinciei Kandahar.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, un reprezentant taliban, Shahabuddin Delawar, a afirmat că '85% din teritoriul Afganistanului a trecut sub controlul' mişcării talibane, adică în jur de 250 din cele 398 de districte ale ţării.

'Toate administraţiile şi spitalele continuă să funcţioneze pe acest teritoriu. Ne-am asigurat că vor fi în măsură să-şi continue activitatea', a spus Delawar, conform traducerii în limba rusă. El a adresat un apel 'tuturor organizaţiilor internaţionale să nu-şi întrerupă misiunea'.

Pe de altă parte, Delawar a susţinut că retragerea în curs a forţelor americane este rezultatul luptei talibanilor. 'Noi ne-am dus lupta, am făcut populaţia să treacă de partea noastră', a spus el, afirmând că 'Statele Unite au fost forţate să părăsească teritoriul nostru'.

Potrivit unui alt reprezentant taliban, Sohail Shaheen, nimic nu-i împiedică pe insurgenţi să cucerească centrele administrative rămase sub controlul guvernului de la Kabul.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy