Rusia îi invită pe talibani la Moscova pentru negocieri privind Afganistanul

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Trimisul special al Rusiei în Afganistan a declarat că reprezentanții talibanilor au fost invitați la Moscova la sfârșitul acestei luni, pentru discuții cu privire la viitorul țării.

Potrivit mai multor agenții ruse de presă, Zamir Kabulov a declarat că discuțiile au fost planificate pentru data de 20 octombrie, însă a refuzat să furnizeze mai multe informații legate de întâlnire.

Întrebat de jurnaliștii ruși dacă reprezentanții talibani vor fi prezenți inclusiv la discuțiile privind pozițiile Chinei, Indiei, Pakistanului și Iranului, Kabulov a spus: laconic „Da”.

Reuniunea de la Moscova va urma ședinței extraordinare a G20 programată pentru săptămâna viitoare, pe 12 octombrie, în scopul ajutării Afganistanului pentru a evita o catastrofă umanitară după preluarea puterii de către mișcarea talibană. Ulterior, în perioada 30-31 octombrie, la Roma se va desfășura summit-ul G20 unde, printre altele, va fi de asemenea analizată situația din Afganistan.

Moscova a mai găzduit în martie o conferință pe tema evoluției situației din Afganistan, la care au participat Statele Unite și China, precum și Pakistanul, însă la acel moment nu s-a anticipat ofensiva talibană rapidă și faptul că situația din țară se va degrada atât de rapid.

După ce luptătorii talibani au ajuns la putere, preluând controlul asupra capitalei Kabul, Moscova s-a angajat în discuții cu talibanii, fără însă a recunoaște autoritatea mișcării pe care o consideră în continuare o organizație teroristă.

Printre altele, Rusia susține că este îngrijorată de instabilitatea și violența care se revarsă în țările vecine din Asia Centrală, iar ca răspuns a organizat exerciții militare în Tadjikistan,  și-a consolidat baza militară deținută acolo și a anunțat chiar înființarea uneia noi, aproape de granița cu Afganistanul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel