Rusia îi invită pe talibani la Moscova pentru negocieri privind Afganistanul

Cătălin Costea / 09 oct 2021 / 17:18

Trimisul special al Rusiei în Afganistan a declarat că reprezentanții talibanilor au fost invitați la Moscova la sfârșitul acestei luni, pentru discuții cu privire la viitorul țării.

Potrivit mai multor agenții ruse de presă, Zamir Kabulov a declarat că discuțiile au fost planificate pentru data de 20 octombrie, însă a refuzat să furnizeze mai multe informații legate de întâlnire.

Întrebat de jurnaliștii ruși dacă reprezentanții talibani vor fi prezenți inclusiv la discuțiile privind pozițiile Chinei, Indiei, Pakistanului și Iranului, Kabulov a spus: laconic „Da”.

Reuniunea de la Moscova va urma ședinței extraordinare a G20 programată pentru săptămâna viitoare, pe 12 octombrie, în scopul ajutării Afganistanului pentru a evita o catastrofă umanitară după preluarea puterii de către mișcarea talibană. Ulterior, în perioada 30-31 octombrie, la Roma se va desfășura summit-ul G20 unde, printre altele, va fi de asemenea analizată situația din Afganistan.

Moscova a mai găzduit în martie o conferință pe tema evoluției situației din Afganistan, la care au participat Statele Unite și China, precum și Pakistanul, însă la acel moment nu s-a anticipat ofensiva talibană rapidă și faptul că situația din țară se va degrada atât de rapid.

După ce luptătorii talibani au ajuns la putere, preluând controlul asupra capitalei Kabul, Moscova s-a angajat în discuții cu talibanii, fără însă a recunoaște autoritatea mișcării pe care o consideră în continuare o organizație teroristă.

Printre altele, Rusia susține că este îngrijorată de instabilitatea și violența care se revarsă în țările vecine din Asia Centrală, iar ca răspuns a organizat exerciții militare în Tadjikistan,  și-a consolidat baza militară deținută acolo și a anunțat chiar înființarea uneia noi, aproape de granița cu Afganistanul.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy