Un comandant taliban, arestat în Ucraina și extrădat în SUA, inculpat pentru uciderea mai multor militari americani în Afganistan

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldaţi ai U.S. Marine asistă la menţinerea securităţii pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 29 august 2021. Sursa Foto: Departmen of Defense
Soldaţi ai U.S. Marine asistă la menţinerea securităţii pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 29 august 2021. Sursa Foto: Departmen of Defense

Un fost comandant taliban afgan, aflat în detenţie în Statele Unite de un an, a fost inculpat pentru uciderea a trei militari americani şi a interpretului lor în 2008 în Afganistan, au anunţat procurorii federali din New York, informează Agerpres, care citează France Presse.

Haji Najibullah, în vârstă de 45 de ani, arestat în Ucraina şi extrădat în SUA în octombrie 2020, fusese inculpat deja pentru răpirea unui jurnalist american şi a doi civili afgani în 2008.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei, procurorii federali din Manhattan au adăugat joi şi acuzaţia de terorism, pentru 'atacuri purtate de Najibullah şi de combatanţi talibani la ordinele sale împotriva trupelor americane'.

Este menţionat 'în special un atac din 26 iunie 2008 împotriva unui convoi militar american, în care au fost ucişi trei soldaţi americani şi interpretul lor afgan'.

'Într-una din fazele cele mai periculoase ale conflictului din Afganistan, Haji Najibullah era în fruntea unui grup de temut de insurgenţi care au terorizat o parte a Afganistanului şi au atacat trupele americane', a arătat procurorul Audrey Strauss în comunicat.

În ce priveşte răpirea şi captivitatea timp de şapte luni a unui jurnalist şi a doi afgani, Departamentul Justiţiei refuză în continuare să le dezvăluie identitatea, însă la acea vreme, în noiembrie 2008, un reporter al New York Times, David Rohde, fusese răpit în Afganistan împreună cu un translator şi un şofer.

Potrivit cotidianului, care reuşise să ţină secretă răpirea lui Rohde pentru a nu-l pune în pericol, acesta a reuşit să evadeze în iunie 2009.

Zece din cele 13 capete de acuzare împotriva lui Haji Najibullah sunt pasibile de condamnări la închisoare pe viaţă.

După 20 de ani de prezenţă militară, Statele Unite şi-au retras trupele la sfârşitul lunii august din Afganistan, unde talibanii au preluat din nou puterea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel