Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul său pakistanez. România a mulțumit pentru sprijinul acordat în evacuare cetățenilor din Afganistan

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 24 septembrie 2021, la New York, în marja Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi. Întrevederea s-a desfăşurat în continuarea convorbirii telefonice dintre cei doi şefi ai diplomaţiilor, din 7 septembrie 2021, care a avut drept subiect principal situaţia din Afganistan şi sprijinul acordat de R.I. Pakistan pentru evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, alături de cetăţeni afgani aflaţi în situaţii de risc iminent.

Cu prilejul întrevederii în marja Adunării Generale a ONU, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul foarte bun al dialogului politico-diplomatic bilateral şi au discutat despre perspectivele dezvoltării relaţiilor dintre cele două state, fiind evidenţiat angajamentul reciproc pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare ale acestora, în baza mecanismelor de dialog existente, dar şi prin identificarea şi consolidarea unor noi sectoare de cooperare.

Astfel, cei doi şefi ai diplomaţiilor au pus accent pe necesitatea unui impuls suplimentar în diversificarea cooperării economice şi sectoriale, plecând de la exemplele de succes ale colaborării în domenii strategice de până acum şi convenind asupra reluării lucrărilor Comisiei Mixte Economice şi organizării unei noi sesiuni de consultări pe linie politico-diplomatică. În acest context, ministrul Aurescu a reamintit invitaţia de a vizita România adresată omologului său, care a reconfirmat interesul deosebit de a-i da curs cât mai curând.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a subliniat oportunităţile existente în materie de educaţie academică pentru studenţii pakistanezi, propunere primită cu interes de omologul său.

 

România a mulțumit Pakistanului pentru sprijinul acordat în evacuare cetățenilor români din Afganistan



Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat mulţumirile pentru sprijinul valoros acordat de R.I. Pakistan pentru evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Afganistan şi pentru evacuarea recentă, prin Pakistan, a cetăţenilor afgani esenţiali pentru România - colaboratori ai trupelor române în Afganistan, studenţi cu burse în România şi alte categorii vulnerabile. Prin demersurile Celulei de criză interinstituţionale coordonate de MAE, convocată de ministrul Bogdan Aurescu la 13 august, România a repatriat 49 de cetăţeni români, 7 cetăţeni ai unor state aliate şi a evacuat din Afganistan 156 de cetăţeni afgani, dintre care 139 au ajuns la Bucureşti, în data de 9 septembrie.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, interesul pentru consolidarea dinamicii relaţiilor UE-Pakistan, în contextul implementării Planului de Implicare Strategică UE-Pakistan, semnat în timpul mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE. Ministrul român a reiterat, în acest context, susţinerea fermă a României pentru dezvoltarea relaţiei dintre R.I. Pakistan şi UE, inclusiv pentru menţinerea şi valorificarea mecanismului Sistemului Generalizat de Preferinţe Plus al UE pentru R.I. Pakistan.
La rândul său, ministrul pakistanez al afacerilor externe, Makhdoom Qureshi, a apreciat relaţiile tradiţionale solide de prietenie dintre R.I. Pakistan şi România şi a evidenţiat că ţara noastră este un partener important al Pakistanului în UE şi la nivel internaţional. A exprimat, totodată, angajamentul părţii pakistaneze pentru consolidarea relaţiei bilaterale, pe toate palierele, şi a mulţumit pentru susţinerea oferită de România în cadrul Uniunii Europene.

Totodată, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la perspectivele de evoluţie ale situaţiei din Afganistan, fiind de acord că este necesară o abordare colectivă din partea comunităţii internaţionale, inclusiv eforturi comune ale UE şi ale vecinilor Afganistanului, pentru a gestiona efectele negative ale situaţiei. De asemenea, au avut un schimb de vederi asupra ultimelor evoluţii din regiunea Indo-Pacificului, inclusiv cu privire la recent încheiatul parteneriat AUKUS şi la efectele sale.

Ambele părţi au exprimat aprecierea pentru buna cooperare în forurile internaţionale şi au evidenţiat perspectivele de viitor pentru colaborarea la nivel multilateral

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel