Criza umanitară din Afganistan. UE deblochează un program de un miliard de euro pentru a ajuta Afganistanul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Evacuarea din Kabul. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) ⁠
Evacuarea din Kabul. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) ⁠

Liderii G20 s-au reunit marţi într-un summit virtual consacrat riscului de criză umanitară în Afganistan, iar Uniunea Europeană a dat startul lucrărilor anunţând un program de ajutor de un miliard de euro, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a evita o prăbuşire umanitară şi socio-economică majoră în Afganistan. Poporul afgan nu trebuie să plătească preţul acţiunilor talibanilor. De aceea, pachetul de sprijin este destinat poporului afgan şi vecinilor ţării, care au fost primii în a-i oferi ajutor", a precizat într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Pachetul cuprinde cele 300 de milioane de euro în scopuri umanitare deja convenite. Acest ajutor umanitar este însoţit de un ajutor suplimentar specializat pentru vaccinare, adăpost, precum şi pentru protecţia civililor şi a drepturilor omului", a subliniat Comisia Europeană.

Anunţul survine în contextul unui summit virtual al ţărilor din G20 consacrat Afganistanului şi organizat de către Italia.

Preşedintele american Joe Biden este unul dintre participanţii la această reuniune dorită de premierul italian Mario Draghi. Printre participanţi se numără de asemenea preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul indian Narendra Modi, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au delegat reprezentanţi.

Liderii G7 s-au reunit deja pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, după întoarcerea la putere a talibanilor în august, în urma retragerii trupelor americane, după 20 de ani de război.

Însă Draghi, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a G20, a insistat pentru extinderea dezbaterii despre Afganistan.

Puterile economice din G20, printre care SUA, UE, China, Turcia, Rusia şi Arabia Saudită, au atras alături de ele reprezentanţi ai ONU şi Qatarului, un intermediar-cheie în Afganistan care a găzduit de asemenea negocieri între SUA şi talibani.

Summitul se desfăşoară cu uşile închise, iar Mario Draghi va susţine o conferinţă de presă la finalul discuţiilor.

Economia afgană rămâne într-o situaţie precară, ajutorul internaţional fiind întrerupt, în timp ce preţurile la alimente şi nivelul şomajului sunt în creştere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel