Armata României, misiune de evacuare a cetățenilor afgani care au lucrat pentru NATO. Președintele Iohannis a informat Parlamentul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Militari români în timp ce se întorceau din Afganistan. Sursă foto: MApN
Militari români în timp ce se întorceau din Afganistan. Sursă foto: MApN

Plenul Parlamentului a luat act de scrisoarea preşedintele Klaus Iohannis prin care îi informează pe senatori şi deputaţi despre aprobarea participării a 200 de militari români la operaţiunea NATO de evacuare a cetăţenilor afgani care au lucrat pentru NATO.

"Situaţia de securitate din Afganistan s-a înrăutăţit, determinând evoluţii complexe pe plan local, în cadrul regional şi mai larg, pe scena internaţională, de natură a genera implicaţii majore în planul umanitar şi, în special, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale ale omului. NATO a decis evacuarea cetăţenilor afgani care au sprijinit eforturile Alianţei în Afganistan şi a membrilor familiilor acestora, vulnerabili în faţa Mişcării Talibane, această acţiune constituind atât o datorie morală, cât şi o contribuţie la menţinerea credibilităţii Alianţei", se arată în scrisoarea semnată de şeful statului şi trimisă Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis menţionează în documentul citat că "sub comanda SACEUR, Consiliul Nord-Atlantic (NAC) a hotărât să declanşeze operaţie militară pentru evacuarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru NATO şi naţiuni Aliate în cei 20 de ani, precum şi a membrilor familiilor acestora".

"Participarea Armatei României la operaţia NATO de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani constituie o componentă importantă a profilului strategic al ţării noastre şi aduce beneficii în plan politic şi politico-militar demonstrând coeziune Alianţei. În acest context, vă informez că, în conformitate cu (...) Legea 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, am aprobat participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la operaţia NATO de evacuare a cetăţenilor afgani şi a familiilor acestora, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de maximum şase luni, cu un efectiv de maximum 200 de militari", precizează şeful statului în scrisoare.

Fondurile necesare pregătirii acestei misiuni şi evacuării cetăţenilor afgani vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel