Talibanii amintesc de victoria împotriva URSS după invazia sovietică și spun că nu mai acceptă niciun amestec străin

Darius Muresan |
Data publicării:
Invazia sovietică în Afganistan, sursă foto: History.com
Invazia sovietică în Afganistan, sursă foto: History.com

Guvernul taliban a profitat de marcarea, luni, a 42 de ani de la invazia sovietică din Afganistan pentru a avertiza că nu va accepta niciun invadator pe teritoriul său şi nici ca alte ţări să se amestece în problemele sale interne, transmite Agerpres, care citează EFE.

Într-un comunicat de presă, talibanii au insistat că Afganistanul este o naţiune liberă, după sosirea lor la putere, în august.

"În urmă cu 42 de ani, sovieticii au invadat Afganistanul. Luptătorii afgani i-au făcut să dea înapoi după 10 ani de jihad şi luptă dură. Emiratul Islamic al Afganistanului (aşa cum se prezintă guvernul interimar taliban), în numele poporului afgan, condamnă invazia sovietică şi mulţumeşte jihadului mujahedinilor afgani pentru libertatea sa", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului taliban, Bilal Karimi.

Talibanii au condamnat invazia sovietică şi au atras atenţia că se vor opune ca alte ţări să se amestece în politicile sale şi în problemele interne ale ţării. Ei au pledat în favoarea stabilirii de relaţii cu restul lumii, cu toate că cel puţin până acum nu au obţinut mult dorita recunoaştere din partea comunităţii internaţionale după înlăturarea guvernului anterior.

Ziua invaziei sovietice era, până la venirea la putere a talibanilor, la 15 august, o dată marcată în calendarul afgan. Până atunci, manifestările aveau loc la palatul prezidenţial şi în alte locuri importante din ţară, iar la eveniment participau lideri mujahedini şi diverşi funcţionari guvernamentali de rang înalt.

Totuşi, de această dată, talibanii au trecut în plan secund festivităţile din acest an, fără a le oferi importanţă dincolo de un simplu comunicat de presă şi de un eveniment fără pretenţii organizat în provincia Logar, din estul ţării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel