Talibanii le transmit vecinilor să nu le „testeze răbdarea” și să înapoieze avioanele militare în care piloții afgani au fugit la căderea Kabulului

Un pilot afgan urcând într-un avion A-29 al Forțelor Aeriene Afgane. Imaginea e de pe aeroportul din Kandahar și datează din 2017. Sursă foto: US Air Force via Defense News
Un pilot afgan urcând într-un avion A-29 al Forțelor Aeriene Afgane. Imaginea e de pe aeroportul din Kandahar și datează din 2017. Sursă foto: US Air Force via Defense News

Ministrul de externe taliban a cerut marţi Tadjikistanului şi Uzbekistanului să înapoieze aparatele de zbor care au ajuns în ţările lor în timpul căderii Afganistanului în mâinile militanţilor, în luna august a anului trecut, relatează Agerpres, care citează DPA.

Mohammad Yaqoob Mujahid a spus că regimul taliban nu va permite ca acele avioane şi elicoptere - care au fost utilizate de fostul guvern susţinut internaţional - să rămână în ţările vecine.

"Nu ne testaţi răbdarea şi nu ne forţaţi să retaliem cu ceea ce este la dispoziţia noastră", a declarat liderul militar taliban cel mai înalt în grad în cadrul unui discurs de la Kabul. "Tolerăm mult, am aşteptat mult", a adăugat el.

Sursa citată nu precizează despre ce avioane e vorba. Știm însă că spre exemplu în Uzbekistan în timpul căderii Kabulului au plecat 46 de aparate de zbor, printre care se numără avioane uşoare de atac A-29 şi elicoptere UH-60 Black Hawk.

 

Înainte de căderea Kabulului forțele afgane dețineau 162 de aeronave militare



De asemenea, el i-a invitat pe piloţii care au lucrat anterior în armata afgană să se întoarcă şi să activeze în slujba noilor lideri talibani.

La acelaşi eveniment, comandantul taliban al forţelor aeriene, Amanuddin Mansour, a spus că regimul are 50 de aparate de zbor militare operaţionale în acest moment şi depune eforturi pentru a repara şi altele.

Când fostul guvern afgan a căzut, zeci de avioane ale forţelor aeriene afgane au fost duse în Tadjikistan şi Uzbekistan de piloţi afgani antrenaţi de SUA.

Recent, purtătorul de cuvânt al talibanilor Inamullah Samangani a declarat pentru postul local Tolonews că au loc discuţii cu autorităţile din aceste ţări pentru ca elicopterele să fie înapoiate.

SUA au cheltuit miliarde de dolari pentru a instrui şi echipa forţele aeriene afgane.

Înainte de căderea Afganistanului, forţele aeriene afgane aveau 131 de aparate de zbor utilizabile, din cele 162 aflate în total în inventar, potrivit unui raport al Inspectorului general special pentru reconstrucţia Afganistanului.

Organismul de supervizare din SUA a raportat în octombrie că circa 25% din aceste aparate de zbor au fost duse în Uzbekistan şi Tadjikistan. Alte 80 de avioane au fost aduse în stare de nefuncţionare pe aeroportul internaţional din Kabul înainte de plecarea trupelor SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel