Reacția Kremlinului despre posibilitatea ca armata SUA să opereze din baze militare ale Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

Posibilitatea ca trupele americane să efectueze operațiuni militare din baze ale Federației Ruse a fost abordată de Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Un asemenea scenariu ce părea în afara firii ar putea avea loc totuși în contextul retragerii SUA din Afganistan și necesitatea de a monitoriza cât atent și de aproape organizațiile teroriste.

Scenariul a fost înaintat de prestigioasa revistă Wall Street Journal care, pe surse, au dat publicității informația potrivit căreia generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata SUA, și omologul său rus generalul Valeri Gherasimov au discutat despre posibilitatea ca SUA să utilizeze baze militare ruse din Kârgâzstan și Tadjikistan, în operațiuni de combatere a terorismului.

Cei doi înalți oficiali militari au purtat discuții săptămâna trecută în Finlanda. Totodată, subiectul s-ar fi aflat și pe agenda discuțiilor dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, în timpul summitului de la Geneva.

După retragerea din Afganistan, SUA încearcă să ia toate măsurile necesare pentru ca organizații teroriste precum al-Qaida și Statul Islamic să nu se mai regrupeze. 

De precizat că Wall Street Journal afirmă în materialul publicat că informația sa nu a fost confirmată de Pentagon.

 

Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă informația potrivit căreia se poartă discuții pentru ca americanii să folosească baze militare ruse

 

Valeri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să comenteze informația publicată de revista americană în momentul în care a fost întrebat despre această posibilitate.

„Nu comentez acest subiect în niciun fel”, a declarat Peskov în momentul în care a fost întrebat cu privire la acest subiect, potrivit agenției de presă Tass. „Tot ce se putea spune despre aceste negocieri (n.a. - întrevederea de la Geneva dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin) s-a spus”, a conchis Peskov.

În momentul în care presa rusă i-a cerut din nou să infirme sau să confirme informațiile potrivit cărora Joe Biden și Vladimir Putin au discutat despre posibila utilizare a bazelor militare ruse de către americani, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să adauge nimic în plus față de prima intervenție în care a refuzat să comenteze subiectul.

Amintim că o poziție mult mai dură pe acest subiect a avut-o în vara acestui an Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, care a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin i-a comunicat ferm omologului său Joe Biden, în cadrul summitului de la Geneva, că Moscova nu acceptă o asemenea decizie.

În Tadjikistan se află Baza 201, cea mai mare bază militară rusă din străinătate iar Kârgâzstanul a găzduit până în 2014 și o bază militară a SUA prin care Washingtonul a susținut operațiunile din Afganistan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel