Tensiunile turco-franceze din Libia| Miniştrii de externe din UE se vor reuni pe 13 iulie

S.I. Catalin |
Data publicării:

Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) se vor reuni pe 13 iulie la cererea Franţei, pentru a dezbate asupra Turciei, cu care Franţa întreţine relaţii deteriorate, în special din cauza crizei libiene, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze, informează AFP.

,,La cererea noastră, va fi (organizată) o reuniune a miniştrilor de externe din (ţările) UE, pe 13 iulie, consacrată exclusiv problemei turce", a declarat Jean-Yves Le Drian în faţa Adunării Naţionale.

,,Sancţiuni au fost deja luate la adresa Turciei de către UE, din cauza operaţiunilor de foraj pe care Turcia le iniţia în zona economică maritimă a Ciprului (...) şi alte sancţiuni ar putea fi preconizate", a adăugat el, potrivit Agerpres.



Relaţiile dintre Paris şi Ankara sunt tensionate, în special asupra dosarului privind criza libiană

 

Franţa critică intens intervenţia militară turcă în Libia de partea guvernului de uniune naţională de la Tripoli, care, cu ajutorul acestui sprijin a reuşit să respingă ofensiva către capitală a trupelor mareşalului Khalifa Haftar. Acesta din urmă este sprijinit în principal de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite. Conform mai multor analişti, Franţa de asemenea l-a susţinut pe Haftar, deşi Parisul neagă.

În contextul tensiunilor legate de poziţionarea faţă de taberele implicate în conflictul libian, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia că are în acest conflict o ''responsabilitate istorică şi criminală'' în calitate de ţară care ''pretinde a fi membră NATO''.

Tensiunile dintre Paris şi Ankara sunt ilustrate şi de un recent incident naval în Mediterana, Franţa acuzând Turcia că a ameninţat una dintre fregatele ei în timpul unei operaţiuni de control a navelor suspectate de încălcarea embargoului de armament pentru Libia, preşedintele Macron văzând în acest incident un nou exemplu ce arată ''moartea cerebrală'' în care în opinia sa se află NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel