Știai că aproape toți operatorii de jocuri de noroc din țara noastră sunt înregistrați fiscal în Malta? Ce face statul pentru a proteja jucătorii români?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Poate nu știai, dar mai toți operatorii economici care dețin licență și autorizație de exploatare a jocurilor de noroc pe teritoriul țării noastre sunt înregistrați în paradisul fiscal din Malta.

Astfel, conform datelor oficiale puse la dispoziție de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), 26 de operatori sunt în această situație. Bineînțeles, fiecare astfel de operator deține mai multe site-uri de cazinouri online. Un astfel de exemplu este societatea comercială Play Online Solution LTD, care deține nu mai puțin de opt astfel de domenii diferite de net, fiecare sub un brand diferit: eliteslots.ro, winner.ro, winnerbet.ro, seven.ro, bet7.ro, senatorbet.ro, eldoradocasino.ro și online.excelbet.ro. Dacă vrei să afli numele tuturor cazinourilor online licențiate care funcționează în România, intră pe platforma Jucătorul.ro. Aici găsești inclusiv topul celor mai populare și apreciate cazinouri de către jucătorii români, în baza recenziilor lăsate de utilizatori.

De ce operatori români și-au ales sediul social în Malta și nu în România?

Explicația este una simplă: la începutul acestui an, guvernul maltez a adoptat o lege care protejează companiile de jocuri de noroc care dețin un sediu în această țară. Conform acestei legi foarte controversate în tot spațiul european, cazinourile online înregistrate aici pot ignora hotărârile emise în celelalte țări, sub rezerva respectării legislației malteze. După cum afirmă și juriștii români, un jucător din țara noastră, înscris pe o platformă înregistrată în Malta, nu se mai poate îndrepta împotriva acesteia pentru a reclama un litigiu, pentru a cere eventuale despăgubiri sau pentru a reclama inexistența unei licențe de funcționare pe teritoriul statului român. Cu alte cuvinte, utilizatorii români nu mai sunt deloc apărați de lege dacă intervine o ilegalitate sau li se face o nedreptate, iar Guvernul României nu are prea multe pârghii pentru a interveni.

Ce a făcut statul român pentru e proteja jucătorii români?

De la izbucnirea scandalului la nivel european, având în vedere că și alți operatori din țările UE sunt înregistrați în paradisul fiscal din Marea Mediterană, guvernul țării noastre a reacționat prompt și a impus societăților comerciale care vor să activeze pe piața noastră, să se înregistreze fiscal în țara noastră.

Concret, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2023, operatorii economici licenţiaţi care la data de 6 octombrie 2023 (data publicării actului normativ în Monitorul Oficial al României) nu sunt înmatriculați pe teritoriul țării noastre, într-un stat membru al Uniunii Europene ori în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, au obligația ca, în termen de maximum 6 luni, să solicite transferul licenţei deţinute în România.

Această solicitare trebuie adresată de operatori direct ONJN-ului și privește atât transferul licenței cât și a autorizație de exploatare a jocurilor de noroc. Conform actului normativ emis în urmă cu circa 2 luni, acest transfer trebuie să se realizeze către o societate  existentă ori nou-înmatriculată pe teritoriul României. Din punct de vedere juridic, transferul fiscal dinspre Malta spre România se poate realiza prin trei modalități specifice: divizare, fuziune sau transfer de afaceri. Întregul demers trebuie însă aprobat de președintele ONJN.

Tot în acest context, recent a fost postat pe site-ul ONJN, în dezbatere publică, proiectul de act normativ, de fapt un ordin al președintelui acestui for guvernamental, în care se arată condițiile pe care operatorii de cazinouri la distanță trebuie să îndeplinească astfel încât să inițieze procesul de fuziune, divizare sau transfer de afaceri.

Rezumând, până în data de 6 aprilie 2024, toate cele 26 de cazinouri care deţin în acest moment o licență în România, dar care sunt înregistrate fiscal în Malta, trebuie să facă dovada funcționării prin intermediul unei societăți înmatriculate în România, să înregistreze un sediu permanent în țara noastră sau să solicite obținerea unei noi licențe, în condițiile legii. În caz contrar, ONJN va putea revoca licența emisă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel