Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?

Cristian Soare |
Data publicării:
Su-35 Flanker-E de generația 4 ++. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Su-35 Flanker-E de generația 4 ++. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

O nouă investigație detaliată relevă o dependență critică a celor mai moderne avioane de luptă rusești de tehnologia occidentală și aliată, expunând lacune semnificative în regimurile de sancțiuni menite să sugrume mașinăria de război a Kremlinului. Conform unui raport publicat de International Partnership for Human Rights (IPHR) și Independent Anti-Corruption Commission (NAKO), aproape toate componentele electronice din avioanele Su-34 și Su-35S provin din țări care au impus sancțiuni Rusiei.

Raportul, intitulat „PARTS OF THE PROBLEM: Tracing Western Tech in Russia’s Deadliest Jets”, a identificat și a trasat originea a 1.115 din cele 1.119 componente electronice utilizate în aceste aeronave. Concluziile sunt clare: ecosistemul tehnologic occidental continuă să alimenteze capabilitățile militare avansate ale Moscovei.

Analizând componentele avionului Su-34, cercetătorii au descoperit că 68% provin din Statele Unite, urmate de 16,2% din Japonia. Restul sunt împărțite între țări din Uniunea Europeană (7%), Elveția (4,4%), Taiwan (3,1%) și Coreea de Sud (0,9%). Structura componentelor pentru Su-35S este aproape identică.

Printre producătorii identificați se numără giganți ai industriei de semiconductori precum Texas Instruments, Analog Devices, Intel, Murata, Maxim, OnSemi și Vicor.

 

Rețele de aprovizionare ocolesc sancțiunile economice

 

În ciuda regimurilor stricte de sancțiuni implementate după invazia pe scară largă a Ucrainei, aceste componente esențiale, cruciale pentru sistemele de navigație, comunicații, țintire și management al luptei, ajung în Rusia printr-o rețea complexă de importatori și furnizori. Lanțurile de aprovizionare implică intermediari și companii-paravan aflate in China, Hong Kong, Turcia, Emiratele Arabe Unite și chiar unele state membre ale UE.

Datele vamale arată că doar în 2023, peste 180.000 de transporturi de microelectronică prioritară, evaluate la aproximativ 805,6 milioane de dolari, au intrat în Rusia.

Unele firme rusești își promovează deschis capacitatea de a ocoli sancțiunile, facilitând tranzacții prin entități străine greu de urmărit.

 

Impactul Operațional în Ucraina

 

Raportul subliniază că această dependență tehnologică nu este o problemă abstractă, ci are consecințe letale pe câmpul de luptă din Ucraina. Avioanele Su-34 și Su-35 sunt platformele principale folosite de Rusia pentru a lansa arme de înaltă precizie, precum bombele ghidate UMPB D30-SN, asupra unor ținte civile.

Investigația documentează zeci de astfel de atacuri, inclusiv bombardamentul din 25 mai 2024 asupra unui hipermarket Epicentr din Harkov, unde un Su-34 a lansat două bombe ghidate, ucigând 19 civili și rănind alți 54. „Aceste semiconductori permit Rusiei să continue atacurile ilegale împotriva infrastructurii civile ucrainene”, se arată în raport.

Problema depășește achiziția de componente noi. O investigație anterioară a comunității de informații open-source InformNapalm, din octombrie 2024, a scos la iveală cum avionică produsă de companiile franceze Thales și Safran, de pe avioanele rusești Su-30SM, este întreținută în Kazahstan de către firma ARC Group, ocolind astfel sancțiunile internaționale.

Autorii raportului nu acuză direct companiile de încălcarea cu bună știință a legilor de export, dar subliniază responsabilitatea etică a acestora de a-și supraveghea mai atent rețelele de distribuție.

Concluzia este o chemare urgentă la acțiune pentru guvernele occidentale: închiderea lacunelor din sancțiuni și urmărirea penală a intermediarilor care sprijină eforturile de achiziție ale Moscovei. Descoperirile prezintă o provocare majoră pentru factorii de decizie occidentali, demonstrând dificultatea de a izola complet mașinăria de război a Moscovei de tehnologia globală pe care se bazează.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel