100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.

Operațiunea „Midnight Hammer”, în care nouă bombardiere B-2 Spirit, aproape jumătate din întreaga flotă activă a U.S. Air Force, au fost mobilizate pentru a lovi o singură țintă complexă în Iran, a fost atât o demonstrație de forță, cât și un semnal de alarmă pentru SUA. Misiunea a reușit, dar a subliniat, conform analistei Mackenzie Eaglen de la American Enterprise Institute (AEI), că America are o forță suficientă pentru „un raid, nu pentru o bătălie și cu siguranță nu pentru un război”.

Succesul recent al acestei misiuni aeriene a scos la iveală o realitate incomodă la Washington: flota de bombardiere strategice a Statelor Unite este periculos de mică pentru un conflict cu o superputere. Acum, o coaliție influentă de experți în apărare și voci din industrie presează Congresul și Pentagonul să renunțe la prudență și să dubleze numărul de bombardiere stealth B-21 Raider planificate, de la 100 la cel puțin 200.

Adevărata problemă, care animă acum dezbaterile în cercurile de securitate națională ale SUA, este matematica simplă. Flota actuală de bombardiere este învechită și redusă numeric.

Cu doar 20 de B-2-uri stealth, completate de flote îmbătrânite de B-52 și B-1 vulnerabile în spații aeriene contestate, capacitatea Americii de a susține operațiuni aeriene pe termen lung împotriva unui adversar precum China este pusă sub semnul întrebării.

Planul oficial al Forțelor Aeriene ale SUA prevede achiziționarea a „cel puțin” 100 de bombardiere B-21 Raider, o aeronavă de generația a 6-a, concepută să fie coloana vertebrală a puterii aeriene americane pentru deceniile următoare. Însă, în culise, consensul se schimbă rapid.

 

De ce SUA au nevoie de 200 de bombardiere stealth B-21 Raider, nu de 100

 

Experți precum Mackenzie Eaglen de la American Enterprise Institute (AEI) și Dr. Rebecca Grant de la Lexington Institute susțin că 100 de unități sunt total inadecvate. Ei pledează pentru o flotă de cel puțin 200 de B-21, unii sugerând chiar înființarea unei a doua linii de producție pentru a accelera livrările.

Semnificativ, această viziune este susținută discret și de lideri din cadrul Air Force Global Strike Command, semnalând că și Pentagonul recunoaște limitările planului actual.

Raționamentul din spatele acestei presiuni este clar. În primul rând, într-un conflict major, volumul contează. Pierderile sunt inevitabile, iar ratele de disponibilitate operațională înseamnă că doar o fracțiune din flotă este gata de luptă în orice moment.

O forță aeriană de 100 de bombardiere se poate diminua rapid, lăsând SUA fără opțiuni strategice. Această vulnerabilitate numerică este amplificată de modernizarea accelerată a armatei chineze, care nu doar că produce bombardiere H-6N capabile să lovească baze americane precum Guam, dar dezvoltă și propriul bombardier stealth, H-20, proiectat special pentru a contracara avantajul tehnologic al SUA.

În acest context, superioritatea tehnică a B-21 devine un factor crucial, dar este dependentă de număr. Deși seamănă cu predecesorul său, B-2, B-21 Raider este un salt tehnologic fundamental, cu caracteristici stealth superioare ,,din toate unghiurile'' (all-aspect low observability), posibile datorită designului.

Această capacitate este esențială pentru a trece de sistemele de apărare aeriană sofisticate ale Chinei, dar fără o flotă suficient de mare pentru a absorbi pierderi și a menține un ritm operațional susținut, acest avantaj riscă să fie anulat pentru SUA.

 

,,Bătălia bugetară'' complică programul B-21 Raider

 

Trecerea de la 100 la 200 de aeronave este, în esență, o bătălie bugetară. Semnele sunt încurajatoare, dar insuficiente. Propunerile bugetare pentru anii fiscali 2025 și 2026 arată o creștere a finanțării pentru cercetare, dezvoltare și achiziție, cu un impuls suplimentar dintr-un proiect de lege de reconciliere.

Cu toate acestea, experta Mackenzie Eaglen avertizează că „un impuls de moment nu este suficient”. Pentru a atinge o scară de producție care să permită o flotă de 200 de bombardiere, vor fi necesare bugete ridicate de finanțare până în 2027 și 2028. Decizia finală va fi luată în Congresul SUA, unde susținătorii proiectului vor trebui să convingă scepticii că prețul inacțiunii este mult mai mare decât costul avioanelor.

Concluzia: Miza este uriașă. B-21 Raider este o bijuterie tehnologică, capabilă să ofere SUA un avantaj strategic decisiv. Însă, fără un număr suficient, acest avantaj riscă să devină unul teoretic. Dezbaterea de la Washington nu mai este despre dacă B-21 este bombardierul potrivit, ci despre câte aeronave de acest tip își poate permite SUA să aibă într-o eră a competiției între superputeri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel