Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator HQ-9 / Sursa: Jian Kang, via wiki
Lansator HQ-9 / Sursa: Jian Kang, via wiki

Iranul a achiziționat un sistem avansat de apărare aeriană HQ-9B din China. Acestea sunt vești proaste nu doar pentru Israel, ci și pentru Rusia, care pierde din ce în ce mai multe piețe pentru armele sale în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Ineficiența S-300 împotriva avioanelor F-35 forțează Teheranul să-și refacă apărarea cu sisteme antiaeriene chinezești HQ-9. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur.

Se pare că Teheranul și-a cam pierdut încrederea în sistemele sovietice S-200 și rusești S-300 de apărare aeriană, chiar dacă propaganda iraniană a lăudat performanța acestor sisteme.

Spre exemplu, în timpul scurtului conflict din iunie, Iranul a susținut că a reușit să doboare patru avioane F-35 ale Forțelor Aeriene Israeliene, atribuind trei dintre acestea sistemului iranian Bavar 373. Niciunul dintre evenimente nu a putut fi probat decât cu imagini trucate.

Primele informații privind acordul irano-chinez au fost dezvăluite de site-ul Middle East Eye, citând oficiali din regiune. Livrările de baterii de rachete sol-aer chinezești au avut loc după ce s-a încheiat un armistițiu de facto între Iran și Israel, pe 24 iunie.

Potrivit acestor surse, iranienii vor plăti cu petrol pentru lansatoarele HQ-9B livrate de Beijing, un instrument utilizat și de România, în perioada comunistă.

China este cel mai mare importator de țiței iranian. Administrația pentru Informații Energetice din SUA, într-un raport din mai, a sugerat că aproape 90% din exporturile de țiței iranian merg către China. 

Oficialii nu au precizat câte rachete sol-aer sau sisteme antiaeriene a primit Iranul din China.

Sistemul chinezesc de apărare aeriană HQ-9B se bazează pe lansatoare de rachete sol-aer (SAM) semi-active cu autodirecționare radar (SARH), cu rază lungă de acțiune. Are o rază de acțiune de până la 260 km, cu adăugarea unui senzor pasiv de căutare în infraroșu. Potrivit informațiilor citate de AtlanticCouncil, sistemul ar avea ”capacități îmbunătățite împotriva țintelor stealth”.

 

Lansatoarele S-300, distruse de Israel. Viitorul avioanelor Su-35 iraniene e incert

Reînarmarea Teheranului de către Beijing este o veste proastă pentru Moscova.

Până de curând, vârful tehnologiei de apărare aeriană deținute vreodată de Iran, sistemule rusești S-300 PMU-2 primite de Teheran în 2016 au primit o serie de lovituri devastatoare, în condițiile în are Iranul a plătit 1 miliard de dolari pentru ele și a așteptat aproape un deceniu livrarea.

În atacurile din aprilie și octombrie 2024, Israelul a scos din funcțiune cea mai mare parte din arsenalul S-300 al Iranului, fără a suferi pierderi. În timpul recentului război de 12 zile, este probabil ca Israelul să fi distrus și sistemele S-300 rămase.

Rusia a oferit sistemele sale de apărare aeriană S-300 și S-400 statelor din Golf, dar niciuna nu le-a achiziționat. Emiratele Arabe Unite și, mai recent, Arabia Saudită au achiziționat doar sisteme rusești Pantsir-S1 cu rază medie de acțiune. 

După ce a fost lovit de atacurile Forțelor de Apărare ale Israelului, Teheranul caută alternative și la avioanele rusești Su-35, arată site-ul Eurasiantimes.

Avion de luptă rus de tip Su-35, considerat de Rusia de generația 4+ / Ministerul Apărării de la Moscova

Potrivit publicației de propagandă chineză, avionul chinezesc J-10C, un avion de generația a 4-a, ar putea fi soluția pentru forțele aeriene iraniene și citează ”rapoarte din 2021” care sugerează că Iranul era interesat să achiziționeze 36 de avioane J-10C ca troc pentru petrolul și gazele naturale.

La rândul său, publicația Defa Press, afiliată Forțelor Armate Iraniene, a publicat pe 29 iunie un articol în care solicita Iranului să achiziționeze avioane de luptă multirol Chengdu J-10 fabricate în RPC pentru a consolida „mai eficient” apărarea aeriană iraniană, în timp ce ministrul iranian al Apărării, Aziz Nasir Zadeh, ar fi ridicat problema achiziționării de avioane J-10 din RPC în timpul unei vizite recente în RPC.

Rusia nu a livrat încă Su-35 către Iran, iar avioanele Su-35 au avut performanțe sub așteptări în Ucraina. Iranul ar putea să se orienteze către avioanele J-10 mai avansate în loc să continue achiziționarea de Su-35, notează o analiză ISW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel