„Pericolul a trecut și camarazii și-au revenit complet, deci e timpul să împărtășim detaliile cu cei ce ne urmăresc și ne sprijină”, au transmis membrii grupului Getica într-o postare pe rețelele sociale, în care au detaliat desfășurarea evenimentelor.
Luptători români voluntari în Ucraina. Sursă foto: Romanian Battlegroup ”Getica”
Misiunea a început după ce luptătorii români au primit ordinul în jurul orei 2 noaptea să execute o misiune de extragere a unei echipe de infanterie a Legiunii Internaționale aflate în prima linie. Transportul s-a făcut cu o mașină de teren neblindată, dar echipată cu sistem de bruiaj anti-dronă. Misiunea a devenit critică în ultimele sute de metri, când vehiculul s-a apropiat periculos de pozițiile rusești.
În acel moment, o dronă FPV inamică, conectată prin fibră optică, o tehnologie din ce în ce mai utilizată pentru a evita bruiajul clasic, a fost detonată chiar sub blocul motor al mașinii, distrugând componente esențiale și rănindu-i pe cei doi români aflați la bord. „Chiar și așa, șocul resimțit în cabină a umflat podeaua de sub pasageri, a zdrobit mare parte din bord și a activat toate airbagurile mașinii”, notează Getica.
În ciuda exploziei, ambii luptători au reușit să iasă din vehicul și să se deplaseze pe jos aproximativ 3 kilometri până la o poziție sigură a unității Getica. Acolo au primit primele îngrijiri medicale și au fost ulterior evacuați. Unul dintre ei a suferit leziuni serioase la picioare, contuzie cerebrală și afectare auditivă, fiind internat o săptămână. Celălalt a fost externat la o zi după incident, cu răni minore.
Paradoxal e că viața luptătorilor români a fost salvată de o greșeală făcută de ocupantul rus. Agresorul folosește din ce în ce mai multe drone FPV pe post de mine
Un detaliu esențial a fost subliniat în comunicarea grupului: o eroare a inamicului le-a salvat viața. Dacă explozia ar fi avut loc o fracțiune de secundă mai târziu, sub scaunele pasagerilor și nu sub motor, „tragedia ar fi fost cu siguranță mult mai mare”.
Vehiculul folosit în misiune, botezat simbolic „Roxy”, o mașină de teren care salvase anterior viețile mai multor luptători români, a fost distrus complet în zilele următoare. După explozie, ea a fost ținta a multiple atacuri cu drone FPV și, în cele din urmă, a fost incendiată. „Roxy și-a făcut datoria până la capăt și, dacă ar exista medalii pentru mașinile militare, Roxy ar merita cea mai importantă medalie”, au transmis camarazii din Getica.
Vehiculul Roxy, implicat în incident. Foto: Romanian Battlegroup "Getica"
Echipa de infanterie ce trebuia extrasă a fost nevoită să rămână izolată în prima linie pentru mai bine de 12 zile, dând dovadă de rezistență și determinare, până la finalizarea cu succes a operațiunii de extragere.
Luptătorii din Getica semnalează o evoluție periculoasă în tactica utilizată de forțele ruse de ocupație: dronele FPV conectate prin fibră optică, greu de bruiat prin mijloacele convenționale, transformate în adevărate capcane explozive și mine. Este unul dintre primele cazuri documentate în care aceste tehnologii au fost folosite în scopuri de minare a rutelor de patrulare sau extragere.
„Incidentul de mai sus ne reamintește că pericolul în zona de ostilități este prezent în orice moment și în orice rol de combat, nu doar în liniile avansate și în tranșee”, a concluzionat comunicatul Romanian Battlegroup Getica, una dintre cele mai cunoscute formațiuni românești care activează pe teritoriul Ucrainei în sprijinul apărării acesteia și implicit în apărarea României.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News