Armele ar urma să provină din stocurile SUA și includ sisteme Patriot și rachete de atac cu rază medie de acțiune, dar încă nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la armele ce vor fi livrate, a declarat o sursă pentru Reuters. Nici Pentagonul, nici Casa Albă nu au comentat informațiile.
PDA menționat anterior permite șefului de cabinet al Casei Albe să utilizeze stocurile de arme și să ofere asistență aliaților în caz de urgență. Biden, care s-a numărat printre susținătorii Kievului, a recurs la această măsură destul de des în timpul mandatului său. Până în prezent, administrația Trump a trimis doar arme aprobate de fostul președinte, care este un susținător ferm al Kievului.
Statele Unite au mai rămas 3,86 miliarde de dolari în cadrul Programului de asistență prezidențială pentru Ucraina. Ultima alocare de 500 de milioane de dolari a fost făcută de Biden pe 9 ianuarie.
Una dintre surse afirmă că viitoarea tranșă ar putea valora aproximativ 300 de milioane de dolari.
Trump a declarat joi că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO și că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia.
„Cred că luni voi avea o declarație importantă de făcut despre Rusia”, a declarat Trump pentru NBC News, refuzând să detalieze.
„Trimitem arme către NATO, iar NATO plătește pentru acele arme, 100%. Așadar, ceea ce facem este ca armele care sunt expediate să meargă către NATO, iar apoi NATO va da acele arme (Ucrainei), iar NATO plătește pentru acele arme”, a spus Trump.
În ultimele zile, Trump și-a exprimat frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin cu privire la lipsa de progrese în direcția încheierii războiului declanșat de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Moscova a intensificat recent atacurile aeriene, iar trupele sale avansează, se pare, lent, dar constant. Zelenski a declarat joi că Rusia intenționează să trimită până la o mie de drone în Ucraina într-un singur atac aerian și că apărarea antiaeriană trebuie consolidată.
Poziția lui Trump privind apărarea Ucrainei a fost inconsistentă, a remarcat Reuters, menționând că Trump a criticat ocazional în trecut cheltuielile SUA pentru ajutorul acordat Ucrainei. De la revenirea în funcție, el a încercat să medieze un armistițiu, pe care Rusia nu l-a acceptat încă. Recent, șeful de cabinet al Casei Albe a devenit mai critic față de liderul rus Vladimir Putin și, dimpotrivă, oarecum mai complacent față de Zelenski, pe care l-a acuzat că a început războiul în trecut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News