Clasa Ford vine cu îmbunătățiri semnificative față de clasa Nimitz. Practic noua tehnologie și integrarea catapultelor electromagnetice permite portavioanelor din clasa Ford să lanseze avioane la foc automat. Dar sunt și multe alte sisteme modernizate sau sisteme de ultimă generație.
USS John F. Kennedy, cel mai nou portavion din clasa Ford, în faza de construcție. Photo source: US Navy
Cu multe nave din clasa Nimitz care se apropie de finalul perioadei de viață, clasa Ford va asigura Americii dominația pe mare.
Așadar, SUA dispun în prezent de 11 portavioane care le oferă capacitatea de a-și proiecta forța oriunde pe glob.
De ce americanii vor opera doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an. O veste nu tocmai bună pentru noua „bijuterie” USS John F. Kennedy
Se pare că USS John F. Kennedy, cel mai nou portavion și al doilea din clasa Ford, va fi livrat cu o întârziere de doi ani față de momentul planificat. Acest lucru a fost dezvăluit de US Naval Institute după ce publicația citată a consultat documente oficiale ale U.S. Navy cu privire la anul fiscal 2026.
Potrivit datelor oficialae viitorul portavion USS John F. Kennedy (CVN-79) va fi livrat în martie 2027. Conform planurilor inițiale din anul anterior, portavionul trebuia să fie livrat în iulie 2025. Adică în această lună.
De ce această întârziere de aproape doi ani?
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă și modernă navă de luptă construită vreodată. E prima navă din clasa Ford, a doua urmând să fie USS John F. Kennedy; Foto: US Navy
Documentele oficiale, scrie sursa citată, arată că data livrării a fost modificată pentru ca industria americană să permită finalizarea și integrarea a două sisteme. E vorba de sistemului Advanced Arresting Gear (AAG) și sistemul Advanced Weapons Elevator (AWE).
Aceste două tehnologii, adică sistemul care ajută la „prinderea” aeronavele la aterizare pe puntea portavionului și ascensoarele de armament care transportă munițiile în interiorul navei, sunt sisteme noi integrate în clasa Ford. E un „game changer” pe care clasa Nimitz nu îl are.
Cert e că din cauza acestei întârzieri Marina americană vă rămâne pentru un an cu 10 portavioane operaționale în loc de 11.
Asta deoarece USS Nimitz, cel mai vechi portavion aflat încă în serviciu, având deja 50 de ani și care de altfel dă și numele clasei, este programat pentru a fi retras în mai 2026. Asta înseamnă că Marina va opera 10 portavioane timp de aproape un an, până la livrarea portavionului USS John F. Kennedy.
E oricum mult peste statele rivale. China deține 3 portavioane operaționale, E vorba de Liaoning, Shandong și cea mai nouă navă lansată recent Fujian.
Rusia are în schimb un singur portavion, bătrânul Amiral Kuznețov care ruginește la cheu de mai mulți ani, nu e operațional și sunt șanse tot mai mici să mai fie vreodată.
Revenind la clasa Ford, ea reprezintă un progres semnificativ în capabilitățile portavioanelor americane. Cu caracteristicile sale inovatoare și tehnologia de ultimă oră, acesta reprezintă o platformă de putere maritimă esențială pentru apărarea SUA și proiecția forței în secolul XXI.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News