Întrebat de către jurnalistul Adelin Petrișor, în cadrul emisiunii Prim Plan difuzată la TVR, despre informațiile apărute în presă cu privire la faptul că Rafael a câștigat licitația, ministrul a confirmat. El a explicat că procesul nu e finalizat, urmând faza de negociere. Contractul ar putea fi semnat în toamna aceasta.
Reamintim că încă din luna mai, mai multe surse, atât politice cât și din industrie, au confirmat pentru DefenseRomania că doar israelienii de la Rafael - cu sistemul SPYDER (VSHORAD) și Derby (SHORAD) - au mai rămas în competiție, după ce gigantul european MBDA și nemții de la Diehl au fost eliminați din licitația organizată de MApN, prin Romtehnica.
„Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul în toamnă. Mai e un schimb de corespondență”, a anunțat ministrul Apărării.
Oficialul a confirmat explicit că firma Rafael Advanced Defense Systems a fost desemnată câștigătoare și a precizat că MApN e în faza finală a negocierilor cu Rafael.
„Sper să nu ne încurcăm pe drum. Sunt aceste baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem și avem nevoie de ele”, a mai adăugat Ionuț Moșteanu care a punctat și calendarul de livrare care va trebui decis și respectat.
Apărarea antiaeriană stratificată a României, cu ADN de Iron Dome? Rafael e parte a celebrului „scut” israelian Iron Dome
Iron Dome, photo source: Rafael
Acesta a făcut o paralelă cu unul dintre cele mai cunoscute și eficiente sisteme de apărare aeriană din lume, utilizat de Israel. E vorba de Iron Dome, unde Rafael e parte din acest sistem stratificat de apărare antiaeriană al Israelului.
„Dacă e să dau un exemplu familiar telespectatorilor noștri, când văd imagini de la Tel Aviv când atacă iranienii și văd Iron Dome-ul, acela e SHORAD-VSHORAD și protejează Tel Avivul. O să ne protejeze și pe noi”, a mai precizat Moșteanu.
Ministrul a menționat că aceste sisteme vor avea rolul de a proteja atât obiective militare, cât și infrastructura critică sau chiar zonele urbane, în caz de necesitate: „Fie că e vorba de aeroporturi, de baze militare sau, Doamne ferește, să fie nevoie să ne apărăm orașele.”
Concomitent România e parte a unei achiziții comune de sisteme antiaeriene Mistral 3, de tip MANPAD. Acestea, împreună cu SHORAD/VSHORAD vor completa apărarea stratificată a României, din care mai fac parte și sistemele cu rază lungă de acțiune Patriot și scutul antibalistic american de la Deveselu.
În ceea ce privește programul SHORAD/VSHORAD, denumit oficial „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”, acesta vizează achiziția a 16 sisteme SHORAD/VSHORAD pentru Forțele Aeriene Române iar pentru Forțele Terestre Române e vorba de 9 sisteme SHORAD și 16 sisteme V/SHORAD. Costul total al programului e estimat la 4.2 miliarde de euro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News