Rusia dezminte că a trimis avioane în Libia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În stilul caracteristic Rusia a dezmințit informația conform căreia ar fi trimis în Libia avioane de vânătoare în sprijinul mareșalului Khalifa Haftar.

Rusia a dezminţit marţi acuzaţiile forţelor SUA din Africa (Africom) privind trimiterea de avioane de vânătoare în Libia în sprijinul grupărilor de mercenari care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar, informează EFE şi media ruse. "Este o nouă poveste horror în stil american. Este o ştire falsă şi de dezinformare în spiritul precedentelor administraţii americane", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), Andrei Krasov, citat de Interfax.

Deputatul a declarat că "poziţia rusă este bine cunoscută: pledăm pentru încetarea vărsării de sânge în Libia, invităm toate părţile participante la conflict să se abţină de la recurgerea la arme şi să se aşeze la masa negocierilor". Potrivit lui Krasov, "SUA încearcă din nou să joace cartea rusească", transmite Agerpres.

Marţi, Africom a denunţat faptul că Rusia încearcă să-şi extindă influenţa militară în Libia, transferând avioane de vânătoare în această ţară din nordul Africii şi facilitând sosirea trupelor unor societăţi private de securitate militară (PSMC), cum ar fi Grupul Wagner, deţinut de oligarhul rus Ievgheni Prigojin, considerat un prieten al preşedintelui Vladimir Putin.

 

Rusia susține rezolvarea politică



Într-un comunicat făcut public, generalul Stephen Townsed, comandant al Africom, şi-a susţinut afirmaţiile cu fotografii care arătau ceea ce părea a fi un avion de vânătoare Mig-29 Fulcrum şi un altul Suhoi Su-24 Fencer în zbor spre Libia, care plecaseră de la o bază rusească aflată pe teritoriul controlat de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Anunţul american intervine la câteva zile după ce Fathi Bashaga, ministrul de interne din cadrul Guvernului de Uniune Naţională din Libia (GNA), cu sediul la Tripoli, a denunţat aterizarea în Libia a şase avioane de luptă ruseşti - patru MiG-29 şi două Su-24 - care - potrivit lui - au venit escortate din Siria în sprijinul forţelor mareşalului Haftar, omul forte din estul libian care încearcă să răstoarne de la putere GNA.

În paralel, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avut o convorbire telefonică cu preşedintele parlamentului din Tobruk, Aguila Saleh, aliat al lui Haftar. "Cele două părţi au subliniat lipsa de perspectivă a oricărei încercări de a rezolva criza printr-o soluţie militară şi necesitatea demarării imediate a unui dialog constructiv cu participarea tuturor forţelor politice libiene", a informat Ministerul rus de Externe.

Lavrov şi-a reiterat sprijinul pentru iniţiativa propusă de Saleh la 23 aprilie, adică încetarea imediată a oricărei confruntări şi organizarea de discuţii pentru formarea unui guvern unic în ţară. 

Citește și: General US Army: Rusia a desfăşurat avioane de vânătoare în Libia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel