Rusia confirmă că a desfășurat trupe la granița Ucrainei. Kremlinul răspunde pe un ton agresiv(Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi că Armata Federaţiei Ruse a dispus desfăşurarea de noi trupe, dar şi de tehnică militară în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Pe un ton agresiv, dar care nu ar trebui să ne surprindă, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că desfăşurarea de trupe ruse şi suplimentarea acestora pe teritoriul Rusiei nu ar trebui să preocupe alte state, deoarece acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru acestea.

„Federația Rusă desfășoară forțele armate pe teritoriul său după bunul plac. Acest lucru nu ar trebui să privească pe nimeni și acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru nimeni", a adăugat Peskov, citat de publicaţia Defence-Blog şi agenţia de ştiri Reuters.

Rusia ia „toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea frontierelor sale”, a subliniat Peskov care a continuat să mintă cu nonşalanţă, susţinând că „trupele ruse nu au luat parte niciodată și nu participă la conflicte armate de pe teritoriul Ucrainei”.

Peskov a declarat că, "de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei, se poate observa o activitate sporită a forţelor armate ale ţărilor NATO, ale altor alianţe şi ale unor ţări". "Toate acestea ne obligă să fim în alertă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

DefenseRomania a precizat încă din cursul acestei dimineţi că mai multe trenuri încărcate cu cantități mari de tehnică militară rusească, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și obuziere de calibru mare, par să se îndrepte spre graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina.  

Amploarea acestor mișcări de trupe ruse este atât de semnificativă încât circulaţia pe unele magistrale feroviare a fost îngreunată.

Nu este deloc clar când au început aceste noi desfăşurări de trupe şi tehnică militară, dar înregistrările video și imaginile surprinse de martori oculari arătau trenuri care transportau zeci de vehicule blindate și alte echipamente militare.

Ca răspuns, Ucraina a declarat marți că și-a pus propriile forțe în alertă și că întărește unitățile militare din estul țării și de la granița cu Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Recent, în urmă cu două zile, comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, a declarat că Rusia concentrează în prezent forţe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est şi nord, ceea ce constituie o ameninţare la adresa securităţii ucrainene.

”Federaţia Rusă îşi continuă politica agresivă faţă de Ucraina”, a declarat Homceak în parlament.

Potrivit acestuia, trupe ruseşti din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menţinerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciţii, Rusia ”procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene”.

”Se aşteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forţele deja desfăşurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii militare a statului”, a afirmat generalul Homceak.

El a adăugat că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofiţerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatişti staţionaţi în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

 

Intensificarea activităţilor ruseşti în Europa de Est. Pentagonul îşi sporeşte vigilenţa

 

Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână.

Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ceea ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar..

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nordic al forţelor SUA, ce răspunde de apărarea internă a ţării, a susţinut că intensificarea recentă a activităţilor Moscovei este o dovadă a eforturilor acesteia de a-şi ''reafirma influenţa pe arena mondială''.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel