Rusia colaborează cu Siria pentru a trimite mercenari în Libia

Eduard Pascu / 08 mai 2020 / 09:35

Rusia lucrează cu regimul din Siria al lui Bashar al-Assad pentru a trimite în Libia mercenari care să lupte alături de forțele mareșalului Khalifa Haftar, a declarat James Jeffrey, reprezentantul special din Siria al Statelor Unite, transmite agenția Anadolu.

"Știm, cu siguranță, că rușii lucrează cu Assad pentru a transfera combatanți în Libia, precum și echipamente", a spus Jeffrey într-o videoconferință cu jurnaliștii. Mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat printre care și secretarul adjunct Christopher Robinson au declarat că eforturile Moscovei de a-și extinde prezența în Africa și de-a lungul Mării Mediterane agravează situația. "Libia a devenit următoarea țintă a Rusiei maligne pentru a exploata conflictele regionale pentru propriul său câștig politic și economic. În timp ce Rusia solicită public sprijinul pentru o soluție politică, în Siria sau Libia, se implică simultan în activități care subminează  procesul de pace și amplifică conflictul", a spus Robinson.

Rusia a oferit sprijin material și logistic prin Grupul Wagner, dar Moscova neagă orice legătură.

"Recent, Rusia, în coordonare cu regimul Assad, a transportat luptătorii sirieni în Libia pentru a participa la operațiunile Grupului Wagner, în sprijinul armatei naționale libiene, a generalului Haftar", a mai declarat James Jeffrey.

Rapoartele locale din Siria au arătat că Rusia va trimite mercenari care luptă pentru regimul Assad în orașul Daraa din Siria pentru a lupta alături de forțele lui Haftar din estul Libiei. Începând cu 24 aprilie, un înalt comandant rus și echipa sa au organizat o serie de întâlniri cu mercenarii care luptă pentru regimul Assad din Daraa. În cadrul acestor întâlniri, Rusia a oferit mercenarilor sirieni 1.000 de dolari și un contract pe trei luni cu posibilitate de prelungire, în schimbul serviciilor oferite în rândurile forțelor lui Haftar.

Guvernul libian a lansat în martie Operațiunea Volcano of Rage pentru a contracara atacurile împotriva capitalei. Armata libiană a obținut victorii importante împotriva milițiilor loiale mareșalului Haftar, care sunt susținute de Franța, Rusia, Emiratele Arabe Unite și Egipt.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy