Războiul din Libia: EAU înarmează masiv trupele mareșalului Haftar

Eduard Pascu |
Data publicării:

Emiratele Arabe Unite au cheltuit o avere în sprijinul trupelor mareșalului Khalifa Haftar pentru a lupta împotriva forțelor Guvernului Acordului Național recunoscut de ONU, transmite agenția Anadolu.

În ciuda embargoului internațional asupra armelor impus Libiei, începând din 2011, Emiratele Arabe Unite caută continuu modalități de a obține arme grele și strategice pentru a fi trimise forțelor mareșalului Haftar din estul Libiei în încercarea sa de a răsturna guvernul recunoscut de ONU.

După ce armata GNA a preluat controlul bazei aeriene Al-Watiya din mâinile milițiilor loiale mareșalului Haftar și a confiscat sistemele de apărare aeriană fabricate în Rusia pentru Emiratele Arabe Unite, sprijinul financiar al Abu Dhabi a fost din ce în ce mai cercetat.

Conform datelor obținute de sursa citată, din rapoartele ONU și surse deschise, Emiratele Arabe Unite și-au folosit legăturile regionale și internaționale în încercarea de a îl propulsa pe Haftar la conducerea Libiei.

 

Armele forțelor Haftar de Emiratele Arabe Unite

 

Raportul Consiliului de Securitate al ONU privind Libia, publicat în noiembrie 2019, a confirmat sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru Haftar. Printre armele oferite de Abu Dhabi s-au numărat armele grele, cum ar fi: sistemele rusesești de apărare aeriană Pantsir S-1; elicoptere Super Puma fabricate în Africa de Sud; drone armate Yabhon realizate de Emiratele Arabe Unite; drone armate rusești Orlan-10; aeronave Antonov An-26 și Ilyushin IL-76; drone armate Wing Loong 2 fabricate în China, rachetele Blue Arrow BA-7 și GP6; rachete MIM-23 Hawk, realizate în SUA și transportatoare blindate de personal Nimr, Panthera, Spartan și Tygra.

Emiratele Arabe Unite plătesc, de asemenea, salariile unui număr mare de luptători străini, care luptă de mult timp pentru Haftar, cum ar fi mercenarii ruși, milițiile Janjaweed din Sudan și rebelii din Ciad.

Mai mult, companiile deținute din Emiratele Arabe Unite au transportat 11.000 de tone de combustibil de calitate militară către forțele Haftar, în ciuda embargoului UNSC.

 

Emiratele Arabe Unite, al optulea mare importator de arme

 

Potrivit unui raport privind cheltuielile militare globale în perioada 2015-2019 elaborat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Emiratele Arabe Unite au fost a opta țară din lume la numărul de importuri de arme.

Subliniind că, deși are o populație de doar 10 milioane de locuitori și este un stat mic din punct de vedere geografic, țara atinge 3,4% din toate importurile de arme la nivel mondial. Raportul a subliniat că Emiratele Arabe Unite sunt printre cei mai importanți furnizori de arme și echipamente militare pentru mareșalul Haftar.

În afară de dronele armate chineze, Emiratele Arabe Unite au transferat elicoptere din Belarus către trupele Haftar și au achiziționat recent 4.569 de transportoare blindate de personal de tip MRAP din SUA în valoare de 556 de milioane de dolari pentru operațiuni de „protecție a personalului și umanitare".

Emiratele Arabe Unite au trimis în regiune cantități mari de arme grele și vehicule blindate și, potrivit observatorilor traficului aerian, au trimis sute de avioane de marfă în Libia între 12 și 26 februarie.

 

Prezența permanentă în Libia

 

Intervenția Emiratelor Unite în Libia, care a început prin sprijinirea milițiilor lui Haftar, s-a transformat într-o prezență permanentă pe teritoriul țării prin controlul direct și ocuparea bazelor aeriene Al-Jufra și Al-Khadim. Conform rapoartelor ONU, Egiptul este de asemenea implicat în războiul libian, permițând Emiratelor Arabe Unite să îi folosească teritoriul. Imaginile din satelit au arătat că cel puțin șase avioane de vânătoare Mirage 2000 aparținând Emiratelor Arabe Unite au fost staționate în orașul Sidi Barrani, situat la aproximativ 85 de kilometri de granița de vest a Egiptului cu Libia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel