Dar nu doar România a achiziționat AIM-120 în regiune. Un exemplu similar sunt Ungaria, Polonia și Bulgaria. În urmă cu câteva zile DefenseRomania a făcut o comparație interesantă despre numărul de rachete pe care polonezii îl cumpără, față de România. Inclusiv date privind prețul acestora.
E vorba de rachete AIM-120 AMRAAM, variantele C8 și D3, o componentă esențială a luptei aeriene moderne. AIM-120 este proiectată pentru a angaja aeronave inamice, vehicule aeriene fără pilot și rachete de croazieră la distanțe medii și lungi.
Varianta C8, cunoscută și sub denumirea de AIM-120C-8, este o versiune aprobată pentru export, adaptată pentru aliații SUA, oferind o rază extinsă și un sistem de ghidare îmbunătățit, comparativ cu vechile versiuni. Aceasta încorporează algoritmi software avansați și un sistem de detectare a țintei sofisticat, făcând-o și mai eficientă.
În ceea ce privește varianta D3, sau AIM-120D-3, ea reprezintă cea mai recentă evoluție a familiei AMRAAM, dispunând de un link de date bidirecțional pentru actualizări în timp real ale țintei și o rază maximă ce depășește 160 de kilometri. Această variantă este optimizată permițând integrarea cu platforme precum F-35 Lightning II, care pot partaja date de țintire cu racheta în timpul zborului.
Așadar, AIM-120 pentru F-16 pe ambele părți ale Dunării
Avioane F-16 Fighting Falcon ale României, aflate în misiune de Poliție Aeriană în Lituania, la granița NATO cu Rusia. Foto: ROAF
La fel ca și România, Bulgaria va integra AIM-120 pe avioane F-16. Polonia de asemenea.
Toate cele trei țări din regiune dețin avioane F-16, dar în versiuni diferite. Dacă România va avea până la finalul anului trei escadrile formate din 49 de avioane F-16 în versiunea F-16 Block 15/20 MLU, Polonia deține 48 de avioane F-16 Block 52 iar la sud de Dunăre bulgarii au achiziționat Block 70 Viper - cea mai modernă versiune a F-16.
AIM-120 poate fi integrată pe mai multe tipuri de avioane nu doar F-16, inclusiv F-15 Eagle, F/A-18 Hornet, Lockheed Martin F-22 Raptor, F-35 Lightning II, Gripen sau Eurofighter Typhoon.
Cei de la Bulgarian Military scriu că acordul prevede și provocări privind menținerea pregătirii operaționale a AIM-120 pe măsură de piese devin uzate iar acest aspect e deosebit de important pentru state precum Bulgaria sau Taiwan care trec la F-16 Block 70 și se confruntă cu amenințări regionale.
F-16 Block 70 Viper în Bulgaria. Cea mai modernă versiune a F-ului american, în dotarea Bulgariei. Photo source: Ambasada SUA la Sofia
Programul va costa Bulgaria în total aproximativ 2.5 miliarde de euro și vizează achiziția a 16 avioane F-16 Block 70 Viper.
România în schimb a optat pentru F-16 ca traziție către generația a 5-a. Țara noastră va achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II care vor ajunge în România începând din 2030. Achiziția celor 32 de avioane F-35, care vor fi în cea mai modernă versiune a F-35, va costa peste 6 miliarde de euro și va fi cea mai scumpă achiziție militară din istoria României.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News