În plus, Polonia va primi și kituri pentru sistemele de ghidare, piese de schimb, containere pentru transport, precum și acces la software-ul american necesar pentru operarea rachetelor.
Polonezii vor achiziționa mai multe versiune ale rachetei aer-aer AIM-120 AMRAAM.
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea, iar Agenția pentru Cooperare în Securitate în Domeniul Apărării (DSCA) a transmis Congresului notificările necesare pentru aprobarea finală.
„Tranzacția va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind apărare aer-aer pentru a proteja forțele poloneze și aliate aflate în tranzit sau în luptă, și va îmbunătăți semnificativ contribuția Poloniei la cerințele NATO”, se arată într-un comunicat oficial al DSCA.
AIM-120 poate fi integrată pe mai multe tipuri de avioane. E vorba de F-15, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, Tornado și Harrier. Cea mai nouă versiune a AIM-120 e integrată și pe F-35.
Achiziția are loc în contextul în care Polonia țintește să atingă obiectivul de creștere a cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB până anul viitor.
România achiziționează și ea AIM-120 AMRAAM pentru avioanele sale F-16 Fighting Falcon. Polonezii în schimb mai mult decât dublu, dar plătesc mai mult decât triplu
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
Și Polonia și România operează flote de F-16 Fighting Falcon. Ambele au achiziționat rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM.
România a confirmat achiziția rachetelor prin procedură G2G (Guvern la Guvern). E vorba de 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, în timp ce polonezii au optat pentru 400. Concomitent România a achizționat și 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.
Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce Polonia va plăti 1,3 miliarde de dolari pentru cele 400 de rachete. Desigur, comparație nu e relevantă pentru că achiziția include numeroase pachete auxiliare care măresc prețul și versiunile rachetelor pot fi diferite, de aici și diferențele.
În ceea ce privește numărul de F-16, Polonia deține 48 de astfel de avioane. Varșovia a achiziționat F-16 noi în versiunea C/D Block 52. Ele vor fi modernizate la standardul Block 72 Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american.
România deține două escadrile de F-16 iar până la finalul anului va fi livrată și cea de-a treia. Astfel, la finalul acestui an România va deține trei escadrile de F-16 formate din 49 de avioane. Acestora li se vor adăuga cele olandeze de la Centrul de Pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, ce vor fi transferate României. Amintim că DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că partenerii noștri olandezi se află în negocieri cu România pentru a transfera aceste avioane definitiv țării noastre. Lucru care se va întâmpla în aceast an.
Revenind la AIM-120, racheta aer-aer AIM-120 AMRAAM are o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) și este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de 4 Mach, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională. Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News